Duende van Ivo Hermans


De titel van dit boek is ontleend aan een bijzonder fenomeen uit de wereld van flamenco. Duende leer je pas begrijpen als je het een paar keer gezien en meegemaakt hebt. Meestal ontstaat duende spontaan tijdens flamenco optredens op plaatsen waar je als doorsnee toerist of bezoeker niet zo gauw komt. Een prachtig boek over Andalusië, flamenco en zigeuners is Duende van Ivo Hermans. Hij schreef het naar aanleiding van zijn ontmoetingen met de gitanos van Almería en Jerezde la Frontera. De sterke emoties in hun flamenco fascineerden hem en inspireerden hem tot het schrijven van dit boek. Hij beschrijft in de vorm van een reisverhaal achtergronden van het leven in Zuid-Spanje, 'maar hij ontrafelt vooral de geschiedenis van deze passionele vorm van expressie in de meest zuivere vorm'.

Kunsthistorische reisgids


Brigitte Hintzen-Bohlen schreef een kunsthistorische reisgids die leuk is om te lezen en handig tegelijkertijd. Haar boek Kunst en Architectuur Andalusië beslaat 536 pagina´s en bevat complete beschrijvingen van alle belangrijke bezienswaardigheden, geïllustreerde stadsplattegronden en kaarten, biografieën van kunstenaars, talrijke essays en alles over de Andalusische architectuur. En natuurlijk is het geheel voorzien van fraaie plaatjes en foto´s. Een aanrader als je Andalusië nog beter in de ´diepte´ wilt leren kennen.

De Gouden tijden van Andalusië


Een prachtig boek over opkomst en ondergang van achthonderd jaar moslim beschaving. Langzamerhand beseffen ook de inwoners van Andalusië in wat voor een bijzonder gebied zij wonen en hoe groot de culturele erfenis is. Het boek begint met de komst van een jonge balling die in Spanje het koninkrijk al-Andalus sticht en volgt hem en zijn nazaten tot het begin van de christelijke herovering. Achthonderd jaar Arabische beschaving zorgden voor adembenemende bouwkunst, inspirerende literatuur en voor grensverleggende wetenschap en filosofie. Moslims, joden en christenen leefden vreedzaam naast elkaar. Het boek is van María Rosa Menocal, hoogleraar Spaans aan Yale University en specialist in middeleeuwse Iberische geschiedenis.

Boekentip van Ronald: De Alchemist


Een roman van de Braziliaanse schrijver Paulo Coelho over de zoektocht naar de diepere waarheden van het leven. In Andalusië trekt een jongen met zijn kudde schapen door de velden omdat hij wil zwerven en reizen. In twee dromen wordt hem geopenbaard dat hij naar de piramiden in Egypte moet, waar hij een schat zal vinden. Onderweg ontmoet hij een alchemist die over een grote wijsheid beschikt. De jongen ziet uiteindelijk in, dat hij het ware geluk alleen kan vinden als hij door meditatie de geheimen van de wereld om hem heen kan doorgronden. Een boek over keuzes maken dat iedereen volgens Ronald gelezen zou moeten hebben.

Kookboek om bij weg te dromen


Een goed kookboek leest als een roman, ook als je niet van koken houdt. Zo’n boek is MoVida - Spaanse culinaire avonturen- van Frank Camorra en Richard Cornish. Bovendien is het een cadeau van onze vriendin Annette met het leukste huiskamerrestaurant van Amsterdam, Mamanet. Als je het boek eenmaal in handen hebt leg je het voorlopig niet meer weg. En krijg je al lezend het gevoel dat je een roeping bent misgelopen. Nou ja, in een volgend leven dan maar. Je kunt eerst de recepten gewoon eens uitproberen en wederom ontdekken dat je vooroordelen over de eenzijdige Andalusische keuken alleen maar de koks gelden en zeker niet heel Spanje.

Melbourne
MoVida is ook de naam van de eerste tapasbar die auteur en chefkok Camorra opende in Melbourne. Zijn ouders waren Spaanse immigranten en nadat hij had besloten kok te worden, ging hij terug naar Spanje om de Spaanse keuken in zijn vingers te krijgen. Behalve 116 heerlijke recepten bevat het boek nuttige informatie over Spaanse (basis)ingrediënten en bereidingswijzen, leuke achtergrondverhalen en persoonlijke anekdotes. De recepten zijn geschikt voor iedereen met wat kookervaring.

Ondernemen in Spanje?

 

Uit ons leven gegrepen


Een Jaar in Andalusië is een leuk boek van de Belgische Alain Grootaerts (naar het schijnt aldaar een beroemdheid) en zijn Nederlandse epousé Jakobien Huisman. In de stijl van levensgenieter en wijnmaker Ilja Gort verhalen zij over hun belevenissen als nieuwkomers in onze streek, La Axarquía. Heel herkenbaar en uit ons leven gegrepen.

MEER INFORMATIE

Meer informatie over Boekentips? Een reservering maken? Gewoon een vraag of advies voor jouw specifieke situatie? Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Bellen kan natuurlijk ook : +34 677107363.

Naam

E-mailadres

Telefoonnummer

Vraag/opmerking


STUUR DOOR

Naam

E-mailadres

 

 

Libreria Luces in Malaga is een redelijk goed gesorteerde Spaantalige boekhandel waar je ook woordenboeken en route- en wegenkaarten kunt kopen. Adres: Alameda Principal 15