Zondag 7 september 2014                                                 

Spanje en Andalusië zijn hot, niet alleen in Spanje maar ook in Nederland. Dat leerde een weekje in ons thuisland en een blik op de menukaart van diverse horece-etablissementen weer eens. Zaterdag zagen we op het 2015Festival in IJlst een Churros caravan en tijdens de Sunday Market bij de Westergasfabriek in Amsterdam waren de pata negra en paella niet aan te slepen.

Zondag 27 juli 2014
Malaga viert zomer. In ons geval betekent dat we vaak en veel buiten de deur eten. Dat kunnen we zo duur maken als we zelf willen. Voor 2,50 euro eten we een pizza in de Calle Madre de Dios of voor 3,50 euro een broodje kebab of wat daar voor moet doorgaan want de kwaliteit van het (geperste) vlees laat te wensen over. Maar voor 2 euro meer halen we er om de hoek eentje die wel in de buurt komt van wat we van huis uit kennen. Met (varkens)vlees van één stuk. En dat de Andalusische definitie van pittig anders is dan onze Nederlandse hebben we inmiddels geaccepteerd en ook de honing yoghurtsaus die je bij je semi broodje kebab kunt kiezen.

Dagmenu bij Lechuga

Een grote verrassing zijn ook de weekmenu's bij Lechuga op de Plaza de la Merced 1. De smakelijke (maaltijd)salades kenden we al, maar voor 8,50 euro eet je een heerlijk 3-gangen menu. En een vriendin at er laatst een paar verrassende gerechten van de kaart zoals carpaccio van tonijn met sinaasappel en een heerlijke couscous. 

Carpaccio van tonijn met sinaasappel bij Lechuga in Malaga

En in Marbella is het nieuwe restaurant van Dani García een hit. BiBo heet het, Andalusian Brasserie and tapas. We zijn er nog niet geweest, maar de website, aankleding en menukaart beloven veel goeds. Garcia's  tapasrestaurant in Malaga Manzanilla heet tegenwoordig KGB omdat het zusterrestaurant in New York Manzanilla NYC om economische redenen in februari zijn deuren heeft gesloten. Het nieuwe KGB is nu in handen van naamgenoot Kisko Garcia (Kisko Garcia Bar) van restaurant Choco in Cordoba dat een Michelinster heeft.

Terras van BiBo in Marbella

Donderdag 26 juni 2014                                                   

Hoe zijn jullie hier terecht gekomen, is een vraag die ons de afgelopen jaren veelvuldig is gesteld. Madre mia, deze zomer wonen we alweer negen jaar in Andalusië, op 1 september om precies te zijn. Het antwoord is simpel: na vier vakanties werden we verliefd op dit deel van Spanje dat zo veel meer is dan de cliché's waarover we lazen en die ons overigens goed bevallen. We zijn dol op zon (lees: het Andalusische licht) , tapas, ferias en fiestas en ja, ook in het mañana gevoel herkennen we onszelf zonder onze Oud-Hollandse ´niet lullen maar poetsen` mentaliteit te verloochenen. Maar de Andalusiërs verstaan de kunst van het genieten als geen ander hebben we afgelopen jaren ervaren, ook in crisistijd. De keus voor Andalusië is simpel: we werden verliefd op dit magische stukje Spanje, ooit ingegeven door een zeiltrip langs de Spaanse zuidkust met vrienden. Toen onze schipperse liet ontvallen dat ze de bewoners van Andalusië de alleraardigste vond van allemaal tijdens haar rondreis over de Midden-Europese wateren wisten we zeker dat onze emigratieplannen niet in Griekenland, Portugal, Frankrijk, Italië zouden beginnen, maar in het zonnige zuiden.