Een zomer lang!


In één van de villa´s uit het aanbod van Ontspanjehier, Cortijo la Cepa in Riogordo werd op 19 april 2011 de nieuwe videoclip van Nick en Simon opgenomen. De dag voor de opnamen kwam de regen met bakken naar beneden. Niet bepaald de ideale omstandigheden voor de opname van een muziekclip die zon, zomer en plezier moet uitstralen. Met gekromde tenen volgden we de weersverwachtingen van minuut tot minuut. Maar gelukkig waren de weergoden ons gunstig gezind. Het bleef droog de dag erna! Binnen een paar uur stond het er op en konden de Spaanse modellen naar huis. De dag daarna sloeg het weer opnieuw om, wat vooral spijtig was voor de dames van het weekblad Margriet die een fotoreportage voor het juninummer wilden maken.

Nick en Simon hadden tussen de opnamen en het drukke programma door ook nog tijd voor een praatje en een foto met onze kinderen. Hun nieuwe videoclip komt deze maand uit en heet ´ Een zomer lang` en is voor ons nu al een zomerhit!

dinsdag 24 mei
Bierrrtje bij de Gamma?
Ondenkbaar, maar bij de Spaanse bouwmarkt Bauhaus kijkt niemand er raar van op: dat je voor je naar huis rijdt en aan de slag gaat eerst nog even een biertje (of wat sterkers) pakt aan de bar. Wij hielden het die ochtend netjes bij koffie met een broodje.


dinsdag 7 juni
Romeria del Rocio

Ronald komt ´s morgens opgetogen thuis van een bliksembezoek aan ons dorp. Wat hij nu weer heeft gezien! Een man of 20 te paard, beladen met slaapzakken, veldflessen, potten en pannen, tenten, kortom het was duidelijk dat deze caballeros niet bezig waren met een toeristisch dagtochtje. Veel waarschijnlijker is dat ze onderweg waren naar de grootste bedevaart van Spanje met cultstatus, de Romeria del Rocio die het Pinksterweekend zijn hoogtepunt beleefd. Kan het nog romantischer?


Bij Novièmbre drink je heerlijke smoothies

 

 

Malaga!

De afgelopen tijd waren we regelmatig in onze provinciale hoofdstad. ´s Morgens, ´s middags en ´s avonds. Malaga bruist kun je wel stellen. De restauraties aan de meeste oude gebouwen zijn nu zo ongeveer klaar en om de haverklap wordt er wel ergens een nieuwe bar, restaurant of winkel geopend. Rond de Plaza de la Merced bijvoorbeeld (ook het plein zelf ondergaat momenteel een opknapbeurt) waar ook steeds meer tweedehands kledingzaken verschijnen, een vrij nieuw fenomeen voor de stad. 

In het oude centrum vind je naast de bekende tapasbars ook steeds meer Noordeuropees getinte zaakjes. Hier en daar zelfs met kaarsjes op tafel zoals bij La Cosmopolita. Een hippe lunch- en koffiebar is Novièmbre met de heerlijkste smoothies en leuke betaalbare gerechten, zoals verrassende (bruine!) broodjes. Een persoonlijke teleurstelling was Vino Mio, het restaurant van de Nederlandse Heleen dat zo´n beetje in alle Nederlandse reisgidsen met stip wordt getipt. Het stond al lang op mijn favorietenlijstje maar ik ken heel wat betere restaurants in de stad waar je voor 20 euro (of minder!) veel lekkerder kunt eten. En zelfs bij de flamencozangers ontbrak die avond de gebruikelijke passie en overgave.

Zoals dat een moderne stad betaamt moet er natuurlijk ook een tegenwicht zijn op al die geldverslindende vernieuwingen. Op de Plaza de la Constitución zijn bijna dagelijkse demonstraties en protestacties, onder meer tegen de hoge jeugdwerkloosheid.

23 juni
Noche de San Juan
De kortste nacht van het jaar, la noche de San Juan wordt in Andalusië gevierd op 23 juni. San Juan gaat vooral over verandering. Van nacht naar dag, van water naar vuur. Het gaat gepaard met vreugdevuren die overal worden aangestoken. Het vuur zuivert, reinigt en venrieuwd. Bij ons in het zuiden betekent dat vooral een lange avond aan het strand met eten, drinken, vuur en gezelligheid. Volgens de traditie moet je om 12 uur 3 keer over het vuur springen om je geest te zuiveren en daarna 3 keer je gezicht en voeten wassen. Met zijn allen de zee in dus waarbij je drie wensen mag doen voor een gelukkig jaar. 

Onze zoon en zijn vrienden hebben voor de noche de San Juan poppen gemaakt die om middernacht   in de fik gaan. Let op de symbolische komkommer van de boer en het naamplaatje boven de vrouw rechts, Angela Merkel. Want de Spanjaarden zijn woest over de valse beschuldigingen als zijnde de veroorzakers van de EHEC-infectie. Als het vuur gedoofd is er een watergevecht en zit alle jongeren in het dorp elkaar achterna met zakjes water en zwaarder geschut.

 

 

 

Nieuw in ons aanbod:

 

 

 

In dit leuke hotel in de buurt van Ronda mag je je eigen plaatjes draaien en op het dak staat binnenkort een Hollandse koe. Klik op de foto voor meer informatie.

 

Het mooiste uitzicht ever heb je in dit leuke vakantiehuis, Cortijo Blanco. Klik op de foto voor meer informatie,

 

 

 

 

 

Spanje Voorgoed
Dit voorjaar kwam eindelijk Spanje Voorgoed van Madelon Schoemaker uit, het tweede boek waarin ook wij staan. Het lag al ruim een jaar op de plank, en verscheen eerder ook als e-book. Behalve dat de kaders en Spaanse recepten in deze druk zijn verwijderd, zijn in ons verhaal ook sommige nieuwsfeiten niet meer up to date, zoals die over het liefdesleven en de eetgewoonten van onze kinderen. Nu ze alle twee al bijna een jaar een Spaanse novio hebben willen ze voor geen goud meer terug naar hun vaderland. En hagelslag en pindakaas hebben inmiddels plaatsgemaakt voor dulce de leche. En dat vinden wij helemáál niet erg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uit ons leven gegrepen

We kregen het in handen gedrukt van de Belgische eignaren van Cortijo Blanco (zie hierboven) dat het met veel plezier had gelezen. Een Jaar in Andalusië is een leuk boek van de Belgische Alain Grootaerts (naar het schijnt aldaar een beroemdheid) en zijn Nederlandse vrouw Jakobien Huisman. In de stijl van levensgenieter en wijnmaker Ilja Gort verhalen zij over hun belevenissen als nieuwkomers in La Axarquía, onze eigen streek. Heel herkenbaar en uit ons leven gegrepen.