Antonióóóóóó!

 

Wie deze maand het Alhambra in Granada bezocht, maakte daar grote kans Antonio Banderas tegen het lijf lopen. Malaga´s troetelkind was daar niet voor een vakantie maar vanwege zijn nieuwste project, een film over de laatste koning van Granada -Abu Abdallah of Boabdil voor de Spanjaarden- die hij dit jaar wil maken met de Tunesische producent Tarrek Ben Ammar. Het Alhambra was in 2010 één van de meeste bezochte monumenten in Spanje en trok ruim 3 miljoen bezoekers, dat is ruim 4 procent meer dan in het jaar daarvoor.

Het snijden of trancheren van een Ibérico ham is een kunst op zich en is in sommige bars uitsluitend voorbehouden aan de eigenaar. Geklemd in een jambonera, een speciaal onderstel van hout en metaal en een scherp mes gaat dat het beste. (En de echte kenner heeft natuurlijk allang gezien dat die poot er andersom in moet...)

Zwijnachtig lekker

Hij is kalm en bedaard, laat zich niet gauw uit het veld slaan en gedijt het beste in de dehesa, de bossen met steen- en kurkeiken in het zuiden en zuidwesten van Spanje. Hij voedt zich met grassen, kruiden, wortels en eikels (bellotas) en geldt als één van de beroemdste lekkernijen van Spanje. In elke zichzelf respecterende bar hangt hij in gedroogde vorm boven de toog. We hebben het natuurlijk over het Ibérico zwijn en de heerlijke ham die deze zwartgehoefde produceert. Rond de feestdagen gingen de hammen of bellota´s weer als zoete broodjes over de toonbank en ook bij ons stond er eentje op het aanrecht, meegebracht door Nederlandse vrienden ter inleiding van Oudejaarsavond.

Vanwege zijn zwarte hoef wordt de ham van een Ibérico zwijn ook wel Pata Negra genoemd. Er zijn verschillende kwaliteitsaanduidingen, de bekendste en meest zuivere is de bellota. De ham is van varkens die voor minstens 75% van het Ibérico ras afstammen en bijna de helft van hun gewicht hebben gekregen met het eten van kruiden en eikels in de vrije natuur. Mijn leraar Spaans vertelde me ooit dat een goede bellota tenminste 45 euro moet kosten. Maar daar heb je dan ook maanden plezier van.

Huishouden(1)
Dweilen met de kraan open


Spanjaarden hangen niet graag hun vuile was buiten, maar vegen wel graag hun eigen straatje schoon. Letterlijk, want het schoonhouden van de stoep voor hun huis en zelfs de weg (!) is voor veel huismoeders in ons dorp een geliefde dagelijkse bezigheid. Het liefst in pyjama en ochtendjas. Na de bezem gaat ook de Spaanse mop er over. Je reinste tijdverspilling in mijn ogen, want met al dat stuifzand uit de campo is er geen beginnen aan. Ach, het houdt ze van de straat zullen we maar zeggen.

No smoke, no pay


Veel Spanjaarden roken een zware pijp sinds de invoering van de nieuwe antirookwet op Nieuwjaarsdag. Want de Spaanse overheid pakt het hard aan. Was roken al verboden op werkplekken en in openbare gebouwen, nu is de sigaret ook in cafe´s en restaurants uit den boze. Ook op schoolpleinen, speeltuinen, ziekenhuizen en 50 meter daarbuiten is fumar prohibido. Ook rookruimtes zijn niet meer toegestaan. Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid hoopt hiermee het aantal rokers fors terug te dringen. Want ruim een derde van de Spanjaarden steekt graag een sigaret op, 7 procent meer dan andere Europeanen. Het rookverbod van 2006 leidde zelfs tot 7 procent méér rokers. Horeca-eigenaren riskeren niet alleen een fikse boete, oplopend tot 600.000 bij ernstige overtredingen, maar ze verwachten ook een flinke omzetdaling door de nieuwe wet. Niet alleen omdat bezoekers wegblijven, maar ook door een ander fenomeen: sinds het rookverbod is het aantal sinpagas, cafégangers die vertrekken zonder te betalen (sin pagar), schrikbarend toegenomen. Holey smoke, ben ik blij dat ik al 7 jaar van mijn rookverslaving af ben.

 

Roken (2)
The answer my friend…


Rond de Straat van Gibraltar en de kust van Almeria tiert de drugsmokkel welig. Dat is al jaren een gegeven. Zo gaat er een verhaal over een Zuid-Spaans dorp aan zee waar de werkeloosheid het hoogst van allemaal is, maar de aanspraak op de sociale voorzieningen nihil. Rarara hoe kan dat? Begin januari arresteerde de Spaanse politie nog een Nederlander en een Belg met 2000 kilo hasj. Niemand zal het openlijk toegeven, maar ook in ons dorp roken ze graag een jointje of porro op z´n tijd. Voor de fun, om de verveling te verdrijven (40% van de Spaanse jongeren is werkeloos) wie zal het zeggen. Veelal van eigen kweek, want ruimte en zon zat. Ook onze Spaanse buurjongens zien we regelmatig met een grote gieter de vallei induiken en dat is echt niet om het Ibérico zwijn dat ze daar houden, water te geven. Een paar jaar geleden ging tijdens een feestje bij onze Spaanse buurman (vrouwen niet welkom!) na de schalen geitenvlees, flessen bier en sterke drank ook de pretsigaret vrolijk rond. De gemiddelde leeftijd bedroeg volgens Roon (die ook was uitgenodigd) 50+ en toen ik er de volgende dag in het café iets over zei, draaiden alle mannen zich abrupt om en deden alsof hun neus bloedde.Zambomba


Tijdens dat feestje ging behalve de schalen en de pretsigaret ook de Zambomba rond, een soort trommel die te vergelijken is met de Oudhollandse rommelpot of foekepot. De Zambomba is een aardewerken pot met een geitenhuid erover gespannen. In het midden zit een stok. Door over de stok te wrijven ontstaat er een trilling die wordt overgedragen op de huid, de pot dient als klankkast. Op het Spaanse platteland wordt de Zambomba nog veel gebruikt, tijdens feesten zoals die van onze buurman en rond Kerst.

Spaanse Top 5


1. The Black Eyed Peas - The Time (Dirty bit)
2. Michael Jackson - Hold my hand
3. David Guetta - Who´s that chick
4. Dani Martin - Mira a Vida
5. Eminem - Love the way you lie

´Todo el tiempo del Mundo`van Manolo Otero stond met 16 weken het langste nummer 1 op de Spaanse hitlijsten ooit.

Je eigen B&B in Spanje? Je bent niet de enige. En een goede voorbereiding is het halve werk. Het boek ´Ondernemen in Spanje`met 18 ervaringsverhalen van Nederlandse ondernemers in Spanje van Diana Vilé, helpt je op weg. Ook Ontspanjehier staat er in. Aanrader!

We hebben weer een paar leuke vakantie adressen aan ons aanbod toegevoegd. Zoals Finca Bonilla

een prachtig vakantiehuis met zeezicht. Voor rustzoekers en romantici hebben we een leuk landelijk hotel ontdekt. En een knus appartementencomplex waar ook je kinderen het naar hun zin zullen hebben in de buurt van Alora.

Fruit uit

Eigenlijk ben ik best wel een beetje trots als ik lees wat er uit onze streek allemaal aan groenten en fruit de grens over gaat. Zo belandt 13, 6 procent van de rode paprika´s uit Almeria op de Nederlandse keukentafel. En ook komkommers, tomaten, mango´s, avocado´s en courgettes uit Almeria weten de weg naar los Países Bajos te vinden. Dichter bij huis, aan de Costa del Sol groeien er vooral mango´s en avocado´s voor buitenlandse consumptie. Want, raar maar waar, ze staan hier zelden op de menukaart


Sopa de pimiento rojo

Voor 2 euro kocht ik gisteren bij mijn groentevrouwtje een kilo rode paprika´s. Ik maakte er een heerlijk romig soepje van met groentebouillon, gehakte ui, wat knoflook en komijnpoeder. De paprika´s heb ik eerst geroosterd onder de grill en later in de soep met de staafmixer gepureerd. Lekker met een klodder crème fraîche en daarbij wraps.