Féliz Año Nuevo!


Over Nederland, de groentejuwelier, stoofpeertjes, sneeuw, regen en weeralarms, vette knipogen, nog meer regen, onze nieuwe workshop ´de kleuren van het Zuiden`, de Vakantiebeurs 2010, veel nieuwe vakantiehuizen zoals deze en deze en deze, de weg die maar niet afkomt (maar nu toch af is) en meer nieuws...

Snertweer (1)


Niet anders dan in Nederland houdt het weer ook in Zuid-Spanje de gemoederen flink bezig. Terwijl wij dagelijks bij het NOS journaal kunnen zien hoe treinen, auto´s en fietsen zich door alle weeralarms ploeteren (´Mensen veegt uw stoepjes schoon!`), worden in het verre Zuiden deze winter alle records gebroken door aanhoudende regen. Het houdt maar niet op; zelfs de doorgaans waterminnende Spanjaarden hebben er schoon genoeg van. In plaats van strooizout zijn hier de zwerfkeien niet aan te slepen. Met gevaar voor eigen leven, werpen wegwerkers hiermee metershoge barricades op om automobilisten en ander verkeer te behoeden tegen verdere verzakking of instortingsgevaar van bergen en wegen. Malaga werd afgelopen donderdag (18 februari) getroffen door een wolkbreuk. Op sommige plaatsen viel maar liefst 155 millimeter neerslag; er moesten zelfs mensen geëvacueerd worden. In de provincie Cádiz liepen kelders onder en stonden straten blank en volgens de laatste weersvoorspellingen is het nog niet gedaan met al die regen. Sneu ook voor al die Hollandse overwinteraars die voor het weer beter thuis hadden kunnen blijven, dan hadden ze tenminste nog wat sneeuwpret gehad.

Toontje lager


Het vangen van een bepaald type Spaanse zangvogel is voor veel Zuid-Spanjaarden in tijden van nood een lucratieve bezigheid. Mooie exemplaren brengen gauw een paar honderd euro per stuk op. Zijn gemakzucht kwam een Spanjaard uit Pizarra duur te staan. Hij besloot namelijk om de bomen om te zagen, in plaats van de kooitjes met vangst uit de boom te halen. Het leverde hem een boete van 12.000 euro. 

De één zijn dood…

 
Spaanse banken verdienen een leuke cent aan transactiekosten, dat hadden wij al lang gemerkt. Maar een bank in het Zuid-Spaanse Campanillos maakte het wel erg bont toen een vrouw een paar dagen na aardbeving in Haïti 10 euro wilde storten voor de slachtoffers van de ramp. Daarvan hield de bank maar liefst drie euro transactiekosten in. Heel het dorp en ook de Spaanse media spraken er schande van. Want ook andere Spaanse banken proberen munt te slaan uit de ramp en berekenen torenhoge transactiekosten voor donaties aan Haïti.

De Spaanse banken behoren sowieso tot de duurste van Europa. Ter vergelijking: een lopende rekening kost in Spanje gemiddeld 178 euro per jaar, terwijl dat in bijvoorbeeld Bulgarije maar 27 euro per jaar is. Na Italië, dat met 253 euro per jaar de kroon spant, komt Spanje op de tweede plaats. Bovendien weten veel Spaanse rekeninghouders vaak niet waarvóór ze precies betalen; de banken houden die informatie liever voor zichzelf zo bleek onlangs uit een rapport van de Europese commissie. Zet hem op Neelie!  

Candelaria bedankt!


Het klaagstukje over de maandenlange wegopbreking van onze dorpshoofdstraat (schijnt iets met de Europese subsidiepot te maken te hebben) dat hier had moeten staan, is met de jaarlijkse verering van onze plaatselijke beschermheilige plotseling overbodig geworden. Daags voor de processie van onze Virgen de Candelaria, werd de hele boel gerepareerd. Girlpower! Of mag je dat niet zo zeggen? 
 

Snertweer (2)


De lekkerste erwtensoep van dit jaar aten we trouwens bij Nederlandse vrienden in Spanje. Met roggebrood en spek! Mil gracias Willem en Lea!

Spaanse Top 3

1. Bad Romance (Lady Gaga)
2. Desde cuando (Alejandro Sanz)
3. Tik tok (Kesha)

Maar dit nummer uit Pedro Almodóvars ´Hable con Ella` die de VPRO afgelopen weekend uitzond, is véél mooier...

 

 

Schildercursus ´De kleuren van het zuiden`
Dit voorjaar starten we met een hele leuke schildercursus voor mensen die dat altijd al wilden, maar al in paniek raken zodra ze een vel wit papier zien. Ontdek de schilder in jezelf en geef je op voor deze leuke cursus (die je ook heel goed als kapstok kunt gebruiken voor een weekje vakantie en stoom afblazen). De cursus in februari is al vol, maar voor de andere cursusdata is er nog plaats. Klik hier voor meer informatie.

 

Belgenmop?

Van een Belg die op vakantie was in Andalusië hoorden we dat de overheid adviseert badzout te gebruiken door het tekort aan strooizout. Hij vertelde dat het nu overal op straat heerlijk ruikt.

 

 

 

 

 

Behalve de nieuwe huizen die we ierboven al hebben genoemd, is ook deze bijzonder B&B bij Nerja een nieuwkomer. De eigenaren staan te popelen om nieuwe gasten te verwelkomen.

 

 

 

LANDLEVEN (11)

Vette knipoog
Zuid-Spanjaarden zijn echte machos, in ons dorp tenminste bestaan ze nog volop. Behalve dat ze openlijk regelmatig naar hun kruis grijpen (naar verluidt ´s zomers vooral ter voorkoming van plakzak), gaan ze het liefst zonder hun vrouw naar het café, zijn ze gek op auto´s, voetbal, sterke drank, jagen en stierenvechten. Èn delen ze thuis nog graag een tik uit. Aan dat laatste wordt op de school van onze kinderen regelmatig aandacht besteed. Het levensverhaal van een jonge Andalusische die door haar vriend thuis jarenlang werd mishandeld, maakte onlangs diepe indruk op onze kinderen. Het machogedrag krijgen de meesten thuis met de paplepel ingegoten. Maar om de vette knipoog waarop een twaalfjarige scholier mij diezelfde dag voor school trakteerde, moest  ik alleen maar héél hard lachen.


 

 

 

 

 

 

HOLANDA!
Rond de jaarwisseling waren we kort na elkaar twee keer in Nederland. Een paar indrukken:

Sneeuw
Yes! Handschoenen, schaatsen, strooizout, weeralarms, de trein die niet ging, bevroren waterleidingen.
Overdaad (1)
Albert Heijn vlak voor Kerst, van raapsteeltjes tot verse aardbeien bij de ´groentejuwelier` in Gorssel (met dank aan Marcel v.G.)
Overdaad (2)
De yuppenvader met papadag die bij dezelfde slager (met stoofpeertjes!) niet kon kiezen omdat er teveel keuze was.
Vuurwerk
Eerlijk is eerlijk: van de 68 miljoen euro aan vuurwerk die Oud en Nieuw in de lucht ging, staken wij ook een paar rotjes af. En dit jaar konden we alles nog zien ook!
Crisis
Gaat in Nederland helemaal nergens over vergeleken met Andalusië.
de Glühwein van Judith
Riep mooie herinneringen op aan de tijd dat we in Sneek woonden.
Druk, druk, druk
Niets veranderd….
Kaassoufflés, goulashkroketten, en bamischijven
Smaakten weer heerlijk.
Uitverkoop
Mooi meegenomen
Kerst
Familie!
Files
Nog langer
Zondagmiddag
Live muziek, loungecafés, Hollandse kroegen
Bioscoop
Komt een vrouw bij de dokter
Begrafenis
Was er ook
Straat
Laarzen en leggings, Russische bontmutsen
Vrienden
Te weinig
Communicatie
Facebook, Samsung G600, Iphone, Ipad, Hyves, MSN, Twitter, LinkedIn, Wave, My Space, YouTube etc.etc. etc.