Prachtig affiche van de Feria in Malaga die dit jaar als thema Europa had.
De stad vierde maar liefst negen dagen feest en schoot 7000 kilo vuurwerk de lucht in. Zes miljoen feestgangers woonden het evenement bij, ongeveer hetzelfde aantal als vorig jaar.

 

 

AUGUSTUS FERIA MAAND


Behalve in ons eigen dorp, stond ook de rest van Andalusië in augustus weer bol van de feria´s en fiësta´s. In ons geval betekent dat vooral veel nachtelijk lawaai uit het naburige Riogordo, maar ook veel vuurwerk uit dorpen in de verte. Vanaf ons terras heb je geen beter uitzicht. De beste remedie tegen al dat feestgeweld is om je zelf één of meer avonden in de feestvreugde te storten wat voor de meeste dorpen vooral betekent: je volgieten met drank en daarna uit je dak bij het muziekpodium. Je moet wel tegen een stootje kunnen, want een beetje feria begint niet voor elven ´s avonds en houdt pas tegen het ochtendgloren op. De feria van Riogordo spant de kroon, die duurt maar liefst tien dagen.


Beat it!

HOMMAGE AAN MICHAEL JACKSON


Op zaterdag 29 augustus zou Michael Jackson 51 jaar zijn geworden. Onze veertienjarige dochter die - gefascineerd door zijn leven en muziek - postuum fan werd, wilde graag naar de herdenkingsbijeenkomst in Malaga. Op de Plaza de la Constitución deden een stuk of tien fans een dansact op het nummer Beat it als eerbetoon aan de King of Pop. Het werd een bijzondere bijeenkomst die eindigde met ballonnen en een kring van fans en omstanders tijdens het nummer Heal the World.

(Vakantiepret 1)

NEDERLANDS ZWEMDIPLOMA IN SPANJE


Het vijfjarig zoontje van onze vriendin Simone haalde tijdens zijn vakantie bij ons in Spanje zijn A-diploma. Net zoals heel veel ouders zag onze vriendin op tegen de wekelijkse gang naar het zwembad. De kans om Hugo zijn zwemdiploma te laten halen tijdens zijn vakantie in Spanje, greep ze dan ook met beide handen aan.


Zwemkampioen met zwemjuf en badmeester

Afzwemmen
Omdat Hugo in Nederland al een half jaar zwemles achter de rug had, waren 10 lessen van ieder twee uur voldoende om hem te laten afzwemmen. De dagelijkse lessen volgde hij in ons eigen zwembad, afzwemmen deed hij in het gemeentelijke zwembad van Riogordo. Onder toezicht van een Spaanse badmeester en zijn eigen badjuf Jannie slaagde Hugo met vlag en wimpel. Vanwege haar bijzondere aanpak, keek Hugo dagelijks uit naar de zwemlessen van Jannie. Zij heeft meer dan vijfentwintig jaar ervaring als zweminstructrice.

 

STERALLURES BIJ PIMPI


Tijdens een dagje shoppen in Malaga met mijn zus en onze dochters, stelde ik voor even te pauzeren bij El Pimpi. De beroemde bodega heeft aan sfeer en ambiance nog steeds niets ingeboet, maar toen we de rekening kregen voor de kabouterportie ham en kaas voelden we ons geflest.


Vakantiepret (2)

VOER VOOR PSYCHOLOGEN: AQUA MIJAS


Ondanks een eigen zwembad en de zee op twintig minuten afstand, kunnen we onze kinderen geen groter plezier dan met een dagje Acuático Mijas. In dit waterpretpark vult de dag zich moeiteloos. Als ouders loten we onderling wie zich dit jaar opoffert, maar eerlijk gezegd vermaak ik me ook vrijwillig prima op zo´n dagje. Niet zozeer vanwege de eindeloos lange rijen voor de Kamikaze waterglijbaan of de wildwaterbaan maar vooral uit sociologisch oogpunt. Ik raak niet uitgekeken op al die mensen en op wat ze eten, aantrekken en uitdoen, op de te krappe badpakken en te kleine zwembroeken, ongeduldige moeders, boze badmeesters en al die andere scènes uit het dagelijks leven. Ik verheug me nu al weer op volgend jaar.

BIERTJE?

Afgelopen zomer hoorde je overal het vrolijke Summercat van de Zweedse band Billie Vision & The Dancers. Het nummer werd al in 2004 opgenomen maar beleefde deze zomer een revival dankzij een reclamespotje van het Spaanse biermerk Estrella Damm. Momenteel staat het zelfs op nummer 1 in de Spaanse hitlijst.


SPAANSE TOP 3

1. Summercat (Billy The Vision & the Dancers)
2. Halo (Beyoncé)
3. Poker Face (Lady Gaga) 
Leuk liedje en dito clipje van vrolijke Spanjaard. Jarabe de Palo was laatst in Paradiso in Amsterdam en treedt ook regelmatig op met Chambao.

STUUR DOOR

Naam

E-mailadres

 

Affiche van de feria in Antequera die deels in het teken van stierengevechten en aanverwante activiteiten staat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Jammer!
Vanwege het vroege voorjaar waren de amandelen vroeg. Al in augustus konden we de eerste kilo´s uit eigen tuin plukken. De opbrengst is dit jaar erbarmerlijk laag, klaagde een boer, niet meer dan 33 eurocent per kilo. Daarom heeft hij, zoals veel andere boeren, de amandelbomen op zijn akker gerooid en daarvoor in de plaats olijfbomen geplant want die brengen meer op. Goed voor hem, jammer voor ons. want in februari missen we daardoor deel van de amandelbloesem als aankondiging op de lente.

 

 


Nooit meer naar zwemles...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LANDLEVEN (9)

Lelijk plantje met dubbelleven

Dat in de natuur niets voor niets is, bewijst dat kleverige plantje in onze tuin maar weer. Het viel bij mij in de categorie onkruid vanwege het onooglijke voorkomen, het  kleverige blad en de onaangename geur. Weg ermee! Niet doen weet ik nu want het struikje schijnt van groot nut te zijn voor een ander gewas dat in onze tuin groeit: de grote schijfcactus. Met het kleverige blad van de Altabaca verwijder je namelijk heel gemakkelijk die kleine gemene prikkers van de cactusvijgen (chumbos in het Spaans) die op deze cactus groeien. En dat is weer handig als je de vijgen wilt eten, want ze zijn heel lekker. Maar tjonge jonge, wat een gedoe altijd met die stekels. Dat is nu een fluitje van een cent; als je de vijgen door het blad rolt, blijven de kleine stekels op het blad achter. Daarna kun je cactusvijgen makkelijk schillen.


Surrogaattabak

 

Die wijsheid hebben we van José, een echte campesino met hart voor de natuur. Hij wist ook nog te vertellen dat de Altabaca in tijden van tabakschaarste in gedroogde versie werd gebruikt om te roken. (Voor de insider: Ducados Azul is er niets bij). Zo zie je maar weer, onkruid vergaat niet.  

 

Cactusvijgen: lekker in een fruitsalade, in plakjes bij een stukje koud vlees of gewoon om uit te lepelen. En ze zijn ook nog licht laxerend en goed voor de bloedsuikerspiegel.