Paardenstaarten; ons dorp heeft zijn eigen Romeria de Colmenar

 

PELGRIMSTOCHT


Wat krijgen we nou? Pipo de Clown en Mamaloe op trektocht door Andalucía? Onderweg op de snelweg van Malaga naar huis passeerden we eind mei een huifkar met trekker. En daarna nog één en nog één, een hele stoet was het. Complete families zaten gemoedelijk op het achterdek en hadden duidelijk veel pret. Er werd gezongen, geklapt, gegeten en gedronken. Vrolijke gordijntjes wapperden in de wind, potten geraniums sierden de balustrade.  Ze gingen niet harder dan 20 kilometer per uur. Levensgevaarlijk riepen we eerst nog. Tot we later hoorden dat deze karavaan op weg was naar de grootste bedevaart van Spanje, de Romeria del Rocio. Heel gelovig Andalusië rukt dan uit om het feest van El Rocío bij te wonen. Sommige families sparen zelfs het hele jaar om mee te kunnen doen. Tractoren en alles wat kan rijden wordt opgetrommeld om de tocht naar El Rocío af te leggen. De reis er naar toe is minstens zo belangrijk als het hoogtepunt van de reis: het moment dat de Virgen (de Maagd in kwestie) uit de kerk wordt gedragen en aan haar optocht door het dorp begint. 's Nachts staan de huifkarren in een kring en wordt er tot in de late uurtjes gegeten, gefeest, gedanst en gezongen op de klanken van rocieras (bedevaartliederen). De kern van de bedevaartgangers wordt gevormd door Hermandades, broederschappen waarvan er inmiddels meer dan tachtig zijn. Wij kwamen onderweg die van Malaga tegen. Het feest van de Romeria del Rocío wordt trouwens prachtig beschreven in het boek ´Spanje achter de schermen` van NRC correspondent Steven Adolf.

         

      

VERJAARDAG


Deze maand vieren we twee verjaardagen, die van onze kinderen (16 juni) en die van Moon (29 juni). Afhankelijk van hoe onze pet staat, doen we dat het ene jaar uitbundiger dan het andere, maar we slaan het nooit over. Het eerste Spaanse zwembadfeestje van onze kinderen sloeg in als een bom. Niet alleen vanwege het zwembad en de hamburgers en het feit dat er zowel jongens en meisjes mochten komen, maar vooral omdat een zo uitbundige viering van je verjaardag in ons dorp nog tamelijk ongebruikelijk is. Volgens rooms-katholieke traditie vieren de Spanjaarden namelijk niet hun geboortedag maar de sterfdag van de Heilige naar wie ze vernoemd zijn. En in ons dorp zijn er nog best veel Fransisco´s, Maria´s, Pedro´s, Juans, Mercedessen, Anna´s, Rocio´s ook al vieren ook hier steeds meer kinderen hun verjaardag. En hun naamdag.

 

HET ULTIEME ZOMERGEVOEL

De zomer is pas echt begonnen met het geluid van de eerste krekels. Krekels of eigenlijk zijn het cicades die je hier hoort, produceren een geluid dat vergelijkbaar is met dat van de krekel. Een aanslag op je gehoor is dat van de Afrikaanse cicade die met 106,7 decibel de pijngrens overschrijdt.


Paella voor het hele dorp tijdens de Romeria

 

23 en 24 JUNI: NOCHE DE SAN JUAN


De kortste nacht en het begin van de zomer waren ook in ons dorp reden voor een feestje. Traditiegetrouw gaat dat in Colmenar gepaard met de opening van het gemeentelijke zwembad. Het was weer een gezellige boel met veel drank (´wikki`cola) verkleedpartijen, optredens en schelle muziek uit de luidsprekers van de immer verkeerd afgestelde muziekinstallatie. En ook dit jaar vergaapten we ons vooral aan de dorpsmeisjes die alles uit de kast halen (of daar juist laten hangen, want ze zijn meer bloot dan aangekleed) om zo mooi mogelijk voor de noche te komen. Vooral het gewiebel op de veel te hoge hakken vinden we hilarisch. 

 

SSSLANGEN

Bij het leven op het platteland van Andalusië horen ook slangen. Dit voorjaar kwamen we er opvallend veel tegen. Onderweg, op het zandpad naar ons huis en zelfs op ons eigen terras (zie foto). Behalve slangen komen er in Andalusië nog zo´n 45 andere reptielsoorten voor waaronder schildpadden, hagedissen en kameleons.

 

 

DUBBELE ACHTERNAAM


Toen we hier pas woonden verbaasden we ons over al die dubbele achternamen in ons plattelandsdorp. Tot we er achter kwamen dat dit niks te maken had met de adellijke achtergrond van onze dorpsgenoten, maar een oud Spaans gebruik is. Als een Spaanse vrouw trouwt, krijgen haar kinderen niet alleen de achternaam van haar man maar ook die van haarzelf. En zo ontstaan er soms hele mooie combinaties zoals Yolanthe Cabau van Kasbergen en Fatima Moreira de Melo.

 


Vrolijk liedje

 

Spaanse top 3

1. Colgando en tus manos (Carlos Baute en Martá Sanchez)
2. Katie Perry (Hot n cold)
3. Pignoise met Melendi (Estoy enfermo)

 

STUUR DOOR

Naam

E-mailadres

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  


Romeria Colmenar


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zwaluwen
Mijn angst voor vogels wordt in Spanje vanzelf overwonnen. Nu ik weer mijn dagelijkse baantjes trek, vliegen de zwaluwen spontaan ´en masse` op me af zodra ik in het water lig. Ze komen voor een slokje water en de eerste vlieglessen van de allerkleinsten. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onze laatste aanwinsten: Hemelse heuvels in Villanueva de la Concepción en binnenkort drie nieuwe B&B´s...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recept: Chinese cicadenbrochettes

Kook 250g cicaden gedurende 5 minuten in 1 liter gezouten rijstwijn. Leg de cicaden apart. Pers 3 à 4 teentjes knoflook, en fruit in 1tl olie. Voeg de rijstwijn toe, tot een gladde pasta ontstaat. Frituur de cicaden op 180°C, en prik ze op satéstokjes. Schik de brochettes op een schotel met de knoflookpasta en een salade. En smullen maar! (bron:Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen)