KONINGINNEDAG 


Hier had een leuk stukje moeten komen over Nederlanders in Spanje en of en hoe ze daar Koninginnedag vieren. Hoe anders liep het. Op 30 april zat ik ´s morgens om tien uur voor de buis. Deze Koninginnedag had een extra tintje, want het werd gevierd in onze oude woonplaats Apeldoorn. Paleis ´t Loo, het Oranjepark, de Grote Kerk, de Loolaan; allemaal bekend terrein. We woonden er vlakbij.

                                                 

Nederland
Toen de zwarte Suzuki tegen de Gedenknaald knalde en ik door had dat dit niet bij het programma hoorde; flitste het door me heen dat ik vanuit Spanje misschien wel eerder dan mijn familie in Apeldoorn wist wat er was gebeurd. De oranjebitter in het Nederlandse dorpscafé hebben we laten staat en dagen erna waren we nog van slag. We beseften ook hoe verbonden we nog met Nederland zijn. En dat, waar op de wereld we ook wonen, dat altijd zo zal blijven.

Elk dorp heeft zo zijn eigen feesten. In Periana vieren ze in april altijd de Dia del Aceite; de dag van de olijfolie. Overal zijn standjes waar je gratis kunt proeven. Lekker, maar die uit het naburige Mondron staat voor Roon  nog steeds met stip op nummer 1.

 

NACHTRUST (1)


Als het goed is komt er binnenkort een einde aan het nachtelijk hondengeblaf. En daarmee ook aan onze slapeloze nachten! (De trouwe lezer weet dat onze Spaanse en Engelse buren er samen zo´n 15 honden op nahouden en dat alleen het huis van onze Engelse buren permanent bewoond wordt). De gemeente Malaga heeft onlangs namelijk een (huis)dierenwet uit 1994 behoorlijk aangescherpt.

         

Boete van 30.000 EURO
Hondenbezitters en andere dierenbezitters riskeren een boete van 500 euro of meer als ze hun viervoeters op de een of andere manier verwaarlozen of (´s nachts) lange tijd aan hun lot overlaten. De regionale overheid gaat nog een stap verder; wie betrapt wordt op het houden van hondengevechten of het mishandelen van puppies komt dat duur te staan met een boete die kan oplopen tot 30.000 euro. Het zal nog wel even duren voordat de nieuwe regels ook op het platteland zijn doorgedrongen, maar dierenliefhebbers (en dat word je in Spanje vanzelf na het zien van al dat dierenleed) zullen opgelucht ademhalen. En wij slapen nu al stukken beter…

 

Als je de chauffeur van deze vrachtwagen met brandbare stoffen belabberd vindt rijden, kun je het telefoonnummer rechts bellen. Daarboven staat: ´Condusco bien´? (Rijd ik goed?)

 

NACHTRUST (2)


De vorige keer vertelden we al over de zeven ezels die op het lapje grond voor ons huis grazen. Laatst werden we wakker van iets dat klonk als malende kiezen. Een blik uit het raam bevestigde dat vermoeden: op amper anderhalve meter van ons bed, stond een ezel luid smakkend te genieten van de planten in onze voortuin. Hij was blijkbaar via een opening in het hek ontsnapt en door ons hek (dat openstond) het erf op gelopen. Die nachtelijke escapade kwam hem duur te staan: de volgende dag waren zijn voorpoten bij elkaar gebonden, net zoals die van een paar andere belhamels. De volgende keer doen wij de eigenaar de das om. 

PASSIESPEL RIOGORDO


Elk jaar rond Pasen voeren de inwoners van het dorp dat aan onze voeten ligt, een levensecht passiespel op. Zo’n 500 plaatselijke acteurs verschijnen ten tonele en beelden met verve het leven en lijden van Jezus Christus uit. Het is een ruim vier uur durend spektakel dat inmiddels bezoekers uit het hele land trekt en internationaal bekend is. Van heinde en verre reizen busladingen Spanjaarden naar Riogordo en maken er een speciaal uitje van: klapstoelen, thermoskannen, koelboxen, alles komt mee. Ook tijdens de voorstelling wordt er gepraat, gelachen en gedronken. Niemand – ook de acteurs niet- lijkt zich daaraan te storen. El Paso de Riogordo wordt al sinds 1951 elk jaar op Goede Vrijdag en de zaterdag daarna opgevoerd. De gemeente heeft een speciaal openluchttheater neergezet waarin 6.000 bezoekers kunnen. Volgens toonaangevend kranten zoals El Pais, Paris Match en de Frankfurter Algemeine behoort het Passiespel van Riogordo tot de beste van Europa.

 

 

KAF EN KOREN


Veel makelaars zullen er helemáál niet blij mee zijn, maar het is goed nieuws voor potentiële (tweede) huizenkopers: die hebben in Andalusië het recht om de makelaar te vragen naar een zogenaamd ‘Kort samengevat informatiedocument’ (DIA). In dit document zijn alle relevante gegevens en kenmerken samengevat met betrekking tot de te verkopen woning.

De wet bestaat als sinds 2005, maar werd tot verleden jaar niet toegepast. Bij dit dekreet gaat het er om de consument beter te beschermen bij de koop van een nieuwbouwproject, een reeds bestaande woning of zelfs de huur van een woning. Een aspirant-koper/huurder kan dit DIA (Documento Informativo Abreviado) vragen aan een makelaar. Het bevat onder meer de kadastrale gegevens van de woning.
(bron: Nieuwsbrief Mondi, 5 mei 2009).


Spaanse Top 3 (26 mei 2009)
1. Human (The Killers)
2. Colgando en tus manos (Carlos Boute en Marta Sánchez)
3. This is the life (Amy MacDonald)

 

STUUR DOOR

Naam

E-mailadres

Ontspanjehier in het nieuws:
de afgelopen maand werden we geïnterviewd voor een artikel in de Stentor, de krant voor Apeldoorn en omstreken.Het was in het kader van Oud-Apeldoorners in het buitenland met een link naar toerisme. Klik hier voor het volledige interview. 

 

 

 

Ook deze inwoner van Periana haalde een gratis bakje paella op de Dia del Aceite

 

Het toeristenseizoen is weer begonnen...

In april kwamen onze kinderen op een dag opgewonden uit school. Of we het nieuws al gehoord hadden; onze burgemeester zat in de gevangenis! Zonder het naadje van de kous te weten, waren we op dat moment vooral teleurgesteld. Een maand geleden stond de socialistische Pedro Fernández namelijk nog niet op het lijstje van verdachte burgervaders dat één van onze regionale kranten publiceerde. Maar volgens de aanklacht van het Ministerie van Milieu heeft onze dorpshoofdman een paar onterechte bouwvergunningen afgegeven en zal hij zich daarvoor moeten verantwoorden. Het onderzoek loopt nog; dus wordt vervolgd.

 

We hebben er weer een leuk vakantiehuis bij: Casa Los Romanes van de Nederlandse Hanneke. We zijn trouwens altijd op zoek naar leuke vakantiehuizen. Tips zijn dus welkom!

 

 

In een winkelcentrum in het Andalusische Coín kreeg de duizendste bezoeker van de film STAR TREK een fles champagne en een paar VRIJKAARTJES. Normaal gesproken zou bij films van dit kaliber zo´n treurige opkomst juist géén reden zijn voor een feestje, maar zo niet in Coín. Daar kunnen bioscoopbezoekers in  La Trocha namelijk de Engelse versie met Spaanse ondertiteling zien. En dat is best bijzonder. Want in Spanje worden de meeste bioscoopfilms nog nagesynchroniseerd. Een gewoonte die stamt uit het Franco tijdperk, maar die veel Noord-Europese bezoekers uit de bioscoop houdt. En omdat er daarvan een hoop in Zuid-Spanje wonen, bedacht een slimme bioscoopmanager deze actie.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Huizenprijzen

De kranten staan bol van berichten over stagnatie op de Spaanse huizenmarkt. Bijna dagelijks krijgen we e-mails van Nederlandse gelukszoekers die denken dat ze in Spanje hun slag kunnen slaan door nu voor een prikkie te kopen. En deels is dat waar. Er is momenteel veel aanbod en weinig vraag. Veel Engelsen willen terug, veel Spanjaarden hebben geen geld en kinderen en zelfs gezinnen trekken weer bij hun ouders in. Huizen staan gemiddeld drie tot vier jaar te koop en de prijzen zijn met zo’n 10 tot 20 procent gedaald. Maar dat geldt niet voor elk huis en ook niet voor iedere plek. Huizen met unieke eigenschappen zoals een bijzondere bouw of ligging, een spectaculair, uitzicht, grondoppervlak, voorzieningen in de buurt en waarvan er maar weinig zijn, zijn waardevaster dan andere woningen.