CONSUMPTIEMAATSCHAPPIJ…


Op regionaal niveau steekt de Junta de Andalucía best veel energie in het milieubewustzijn van haar bewoners. Zo komt er binnenkort een nieuwe wet voor de nachtelijke vervuiling van licht. Gemeentes die de wet overtreden en overbodig met licht strooien, riskeren een boete die kan oplopen tot wel 60.000 euro. Maar in de dagelijkse praktijk – en vooral op het platteland- is enig milieubesef vaak nog ver te zoeken. Vanuit de auto je afval op straat gooien is voor velen de gewoonste zaak van de wereld. Onderweg fladderen de servetjes en de lege sigarettenpakjes ons regelmatig tegemoet en in ons dorp struikel je op sommige plaatsen over de lege blikjes en chipszakjes. In de supermarkt krijg je als je niet oppast voor elke vijf boodschappen een nieuwe plastic tas. En met overbodige huisraad ga je niet naar de kringloop, maar naar de vuilstort die voor sommigen de berghelling in hun achtertuin is. 

 

 

SUPERMAN


Zon, regen, wind, dag of nacht; het deert hem niet. Hij staat altijd klaar, doet netjes zijn werk, klaagt niet, rookt niet, drinkt niet, praat niet, kijkt niet op de klok, gaat er niet stiekem vandoor en hij voorkomt brokken. Je kunt hem inzetten waar en wanneer je wilt en hij vraagt nooit om loonsverhoging of meer vrije dagen. In een land waar wegwerkers soms onder zware omstandigheden moeten werken en ze het niet altijd zo nauw nemen met de Arbeidsomstandigheden, is hij de ideale werknemer. We ontdekten hem op de plek waar een prachtig stukje natuur moet wijken voor de nieuwe snelweg naar Granada.

BOUWFRAUDE IN DE CAMPO

Ook de streek waar wij wonen, la Axarquía, was jarenlang een goudmijn voor illegale bouwprojecten. In de ruim drie jaar dat we hier zijn, zagen we in onze directe omgeving elf nieuwe huizen verrijzen die –op twee na- allemaal illegaal zijn. Duizenden mensen in de regio hebben de afgelopen jaren geprofiteerd van deze makkelijke manier van geld verdienen. In het nabij gelegen Andalusische dorpje Alcaucín werd deze maand een burgemeester opgepakt die het veel te bont heeft gemaakt. José Martin Alba, metselaar van origine, rommelde niet alleen met bouwplannen, maar ook met zijn financiën. Behalve zichzelf verrijkte hij zijn hele familie. Zijn duistere praktijken kwamen aan het licht toen de rechter ontdekte dat hij amper zijn salaris aansprak: dat bleef onaangeroerd op zijn bankrekening staan. In zijn huis werden grote sommen geld gevonden, waaronder 160.000 euro onder zijn matras. Volgens de berichten is de arrestatie de eerste in een reeks van nog veel meer (burgemeesters) in de regio. (Bron: La Prensa de la Axarquía – maart 2009).

 


Bouwopslag van de locale aannemer; materiaal te over 

MOONS HELD VAN DE MAAND (7)


Op een ander manier dan ik van plan was wordt ze toch mijn held van de maand. Mijn personal trainer Jannie. De vorige maand berichtte ik al over hoe fit en vrolijk ik word van mijn Powerwalk trainingen met haar, deze keer wilde ik vertellen over de eerste merkbare en zichtbare resultaten van mijn inspanningen. Een onnozel afstapje strooide vorige week roet in het eten. Op kousenvoeten wilde ik vlak voor het slapen gaan nog even snel een bord in de vaatwasser doen. Het was daarvoor al tig keer net goed gegaan, maar deze keer werden de gladde tegels van het afstapje naar de keuken me fataal. Resultaat: bord aan diggelen en een gekneusde rib en verrekte rugspier. De pijn was de eerste twee dagen niet te harden, maar de dag daarop al een stuk draaglijker. Ik weet zeker dat mijn voorspoedige herstel verband houdt met de trainingen van Jannie (en haar warme compressen op de zere plek). En daarom is ze toch mijn held van de maand. Wordt vervolgd. 

STUUR DOOR

Naam

E-mailadres

 

 

 

Kredietcrisis (1)Volgens economische analisten zal het werkeloosheidscijfer in Andalusië dit jaar oplopen tot 23 procent.

Jaren geleden begon een Nederlander met het maken van meubels uit oud hout, Piet Hein Eek. In Spanje woont een Engelsman die hetzelfde doet, maar dan anders. Deze lamp bijvoorbeeld is van zijn hand. Binnenkort nog meer producten in Ontspanje.wonen.


Bikkel: deze superman doet zijn werk en doorstaat weer en wind...

Laatste aanwinsten
De afgelopen maand hebben we weer twee heel bijzondere huizen aan ons bestand toegevoegd: Casa Torre en Casa Zen. Behalve de huizen zelf is ook het gebied waarin ze staan waanzinnig mooi.

 

 

 

 

 

Eén van de laatste vuurtjes van deze maand, daarna mag het vanwege brandgevaar pas na de zomer weer. De vuren worden door olijfboeren aangelegd om oud hout en ander organisch restafval te verbranden.

 

Kredietcrisis (4)
Steeds meer kinderen trekken (met hun gezinnen) weer in bij hun ouders.