Praatje, plaatje

 

MORGEN IS ER WEER EEN DAG...

 

Op veel plaatsen in Andalusië, zeker op het platteland, nemen de mensen nog tijd voor elkaar en een praatje. Op straat, bij de bakker, op het postkantoor, overal waar je mensen kunt tegenkomen. Het is zelfs onbeleefd om meteen door te lopen als je onderweg een bekende ontmoet. Soms moet je daardoor wat langer wachten aan een loket of in een winkel; niet omdat ze je vergeten of niet willen helpen, maar omdat ze andere dingen ook belangrijk vinden. Zoals een praatje met elkaar. Het is juist die houding die het leven hier zo aangenaam maakt. Zet je Nederlandse controle even opzij en geef je over aan het mañana-gevoel. Je hebt toch vakantie?

ETEN

De Spanjaard maakt doorgaans niet veel drukte van het ontbijt...lees meer

POLITIE

Je kunt er maar beter niet mee te maken krijgen want...lees meer

RELIGIE

De dominante religie in Andalusië is net zoals in de rest van Spanje...lees meer

 

  
Geroosterd brood met olijfolie als ontbijt

 

SIËSTA

Op tijden dat wij in Nederland al lang weer aan de slag zijn, is een groot deel van Spanje in diepe rust...lees meer 

TAAL

Goede cijfers voor je Spaanse taalcursus? In Andalusië lijk je soms terug bij af...lees meer

 

 Het ontbijt  (El desayuno)

De Spanjaard maakt doorgaans niet veel drukte van het ontbijt. Een churro, (spiraalvormig gefrituurd deegbeslagje) gedoopt in een kop koffie of thee, is meestal voldoende. Vaak eet hij pas om 10.00 uur voor het eerst, tijdens de koffiepauze. Op het platteland is dat vaak een stuk toast of broodje (pitufo) met een beetje olijfolie, worst of varkensreuzel (manteca), soms oranjekleurig door de toevoeging van paprika en tomatenpuree met olijfolie. 

Middageten (La Comida)

  • Van 14.00 tot 16.00 uur ligt het leven in Andalusië ongeveer op zijn gat, want dan nuttigen de Spanjaarden La comida, in Spanje de belangrijkste maaltijd van de dag. Op het platteland (en ook in veel steden) sluiten alle winkels, scholen en kantoren om pas tegen vijven weer open te gaan. De grote winkelcentra en supermarkten aan de kust blijven wel geopend mocht je toch boodschappen willen doen. 

Tussendoortje (La Merienda)

  • Rond een uur of vijf ’s middags eten de meeste Spanjaarden een snack. Dat kan een tapa (natuurlijk met een drankje erbij) in de bar zijn of een koek of broodje voor de kinderen thuis.  

Avondeten (La Cena)

  • Om je de teleurstelling te besparen: de Hollandse prak van 18.00 uur kennen ze hier niet. ’s Avonds rond een uur of tien wordt er pas weer wat gegeten. Meestal iets lichters dan de lunch, een stuk pizza, een gebakken ei of tosti. Aan de kust en in populaire plaatsen kun je (in het seizoen) vaak wel wat uitgebreider en op Noord-Europese tijden eten. Maar het is eigenlijk leuker (je hebt vakantie!) om net zoals de Spanjaard tegen vijven wat tapas met een drankje in een taverna te eten.

Politie

Je kunt er maar beter niet mee te maken krijgen (want ze zijn hier niet altijd je beste vriend), maar als het toch nodig is, is het wel handig dat je weet wie je voor je hebt. Er zijn drie soorten politie die zich met verschillende onderdelen van de openbare veiligheid bemoeien.

  • Op lokaal niveau is dat de Policía Municipal. Je herkent ze aan het blauwe uniform. Zij zijn verantwoordelijk voor het stadsverkeer.
  • De Policía Nacional (zeg maar de Rijkspolitie) ziet toe op de nationale orde en veiligheid. Ze dragen grijze uniformen en baretten.
  • De groene uniformen horen bij de Guardia Civil. Je kunt ze vergelijken met de Nederlandse marechaussee, maar met meer bevoegdheden. Onder het motto ´Todo por la Patria´ (Alles voor het vaderland) hebben zij vooral een beschermende taak.

Religie

De dominante religie in Andalusië is net zoals in de rest van Spanje, het katholicisme. Hoewel de meerderheid van de bevolking officieel rooms-katholiek is, zijn er volgens opiniepeilingen steeds minder praktiserend gelovige Spanjaarden. Veel religieuze tradities en kerkelijke feesten worden wel in ere gehouden. Spanje is overigens naast Nederland en België het derde land waar het homohuwelijk gelegaliseerd is en daar was het Spaanse kerkelijk gezag in 2005 niet zo blij mee.

Siësta

Op tijden dat wij in Nederland al lang weer aan de slag zijn, is (een groot deel) van Spanje in diepe rust. Tussen 14.00 en 17.00 uur ligt het openbare leven volledig plat. In de heetste zomermaanden ga je door de hitte na de lunch vanzelf een tandje lager, maar als het wat minder warm is moeten wij als Noord-Europeanen soms wennen aan de Spaanse siësta. Winkels zijn dicht, deuren blijven gesloten, boodschappen moeten uitgesteld. Kortom, het zit niet meer in ons systeem en een tukkie doen is vooral iets voor oude mensen. Ons advies: doe als de Spanjaarden en ´take a break!´

Taal

Goede cijfers voor je Spaanse taalcursus? In Andalusië lijk je soms terug bij af. Want het Spaans dat je in Nederland geleerd hebt, lijkt daar op sommige plaatsen in de verste verte niet op. Een troost, er zijn veel Spanjaarden die het Andalusische accent ook slecht verstaan. Eén van de belangrijkste kenmerken is dat eindlettergrepen vaak worden ingeslikt en de letter D aan het einde niet wordt uitgesproken. Een goeie tip: ga vaak naar het café en begeef je onder de mensen, dan wen je er sneller aan. Het Castiliaans of español is trouwens de officiële voertaal van Spanje. 

MEER INFORMATIE

Meer informatie over Gebruiken en gewoonten? Een reservering maken? Gewoon een vraag of advies voor jouw specifieke situatie? Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Bellen kan natuurlijk ook : +34 677107363.

Naam

E-mailadres

Telefoonnummer

Vraag/opmerking


STUUR DOOR

Naam

E-mailadres