FEESTBEESTEN


Andalusiërs grijpen bijna elke gelegenheid aan voor een feestje. Naast religieuze feesten en processies – tenminste één keer per jaar wordt de (lokale) beschermheilige in het zonnetje gezet - heeft bijna elke stad zijn eigen romeria (een gezamenlijke pelgrimstocht), feria of volksfeest. Ferias zijn van oorsprong (boeren)jaarmarkten, inclusief paarden en stieren. Bekende en leuke ferias zijn die van Malaga (half augustus), Sevilla (twee weken na Pasen) en die van Jerez de la Frontera in mei. Het zijn typisch Andalusische voorbeelden van vrolijkheid en uitbundigheid. Overal worden ook flamencofestivals georganiseerd die vaak alleen op zang zijn gericht. Als je geen fan (aficionado) bent kan het eindeloos durende cante jondo – klagen, snikken, huilen – je gauw te veel worden. Soms heb je het geluk dat je spontaan in een dorpsfiësta belandt met een authentiek flamenco-optreden waarbij ook gedanst wordt. Als je een beetje temperament hebt, ga je vanzelf meedoen. Klik hier voor meer feesten en fiestas in Spanje en Andalusië.

Nationale feestdagen

1 januari Nieuwjaarsdag (Año Nuevo)
6 januari Driekoningen (Epifanía del Señor)
maart-april Pasen (Pascua)
1 mei Dag van de Arbeid  (Fiesta del Trabajo)
15 augustus Maria Hemelvaart (Ascuncíon de la Virgen)
12 oktober Dag van Columbus (Día de la Hispanidad)
1 november Allerheiligen (Todos los Santos)
6 december Dag van de Grondwet (Día de la Constitucíon)
8 december Maria Onbevlekte Ontvangenis
  (Inmaculada Concepcíon)
25 december Eerste Kerstdag (Navidad)
 
 

Regionale feestdagen

28 februari Dia de Andalucía


 

Lokale feesten en gebruiken

Februari
In februari wordt in Andalusië op veel plaatsen uitbundig Carnaval gevierd. Voor de mooiste optochten moet je naar Cádiz.

Maart
De Heilige Week (Semana Santa) rond Pasen is één van de belangrijkste religieuze feesten in Spanje. De processies van onder andere Sevilla en Malaga zijn niet alleen in Andalusië maar ook daar buiten beroemd.

April
Op de eerste volle maan na de Semana Santa begint de Feria de Abril en staat Sevilla een week op zijn kop. In Riogordo voeren ze een levensecht passiespel op in de open lucht dat inmiddels tot ver over de dorpsgrenzen bekend is.

Mei/Juni
Romeria del Rocío, de grootste pelgrimstocht in Spanje in de provincie Huelva rond Pinksteren. Bijna een miljoen bedevaartsgangers trekken te voet, te paard (en versierde wagen) per tractor en op al het andere dat rijdt naar het plaatsje Rocío om daar op pinksterzondag de heilige maagd te eren en dat gebeurt volgens Spaanse tradities natuurlijk niet zonder lachen, huilen, zingen, dansen en drinken, vooral in de nachtelijke uren.

Juni
Op 23 en 24 juni wordt met Noche de San Juan in veel plaatsen in Spanje de kortste nacht gevierd.

Juli
17 juli is de feestdag van Virgen del Carmen, de Beschermvrouwe van de Zeevaarders. In veel kustplaatsen, zoals Malaga, Fuengirola en Torre del Mar gaan er de avond daarvoor dan verlichte bootjes met de Maagd de zee op.

Augustus
Elk plaats in Andalusië heeft zijn eigen zomerfeesten. De Feria van Malaga in augustus duurt negen dagen en wordt op vrijdag geopend met een groots vuurwerk.  

Verdiales is de naam van de traditionele muziek van La Axarquía. In Comares kun je de laatste week van augustus met eigen ogen zien hoe uitbundig ze dat hier doen.

September/Oktober
In Sevilla wordt om de twee jaar de Flamenco Biennale gehouden. Voor de zestiende editie moet je nog even wachten, die heeft plaats in 2010. Je kunt er onder andere liveoptredens en flamencoworkshops in de open lucht bijwonen.

Bijzonder en romantisch is het Festival de la Luna Mora, het jaarlijkse maanfestival van het dorpje Guaro. Zodra de zon is ondergegaan, worden er tienduizenden kaarsen aangestoken en is er van alles te doen en te zien; muziek, optredens, flamenco en nog veel meer.

November

December

Voor het kerstgevoel moet je naar één van de grote steden. In de weken voor Kerst worden veel plaatsen uitbundig versierd. Eerst stond Sevilla op de eerste plaats, maar de afgelopen jaren steekt Malaga de hoofdstad naar de kroon. Vooral de Paseo Maritimo en de Calle Larios worden flink in de schijnwerpers gezet. In de binnenstad is veel live muziek en banderas de verdiales die traditionele muziek spelen.

MEER INFORMATIE

Meer informatie over Fiestas, feria´s en festivals? Een reservering maken? Gewoon een vraag of advies voor jouw specifieke situatie? Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Bellen kan natuurlijk ook : +34 677107363.

Naam

E-mailadres

Telefoonnummer

Vraag/opmerking


STUUR DOOR

Naam

E-mailadres

 

 

Alle dagen feest!
Klik hier voor alle fiestas het jaar rond

 

 

 

 

 

Moederdag (Dia de la madre) wordt in Spanje op de eerste zondag van mei gevierd.