"> Ontspanjehier.com || AndalusiŽ || Een paar feiten en cijfers || Alles over AndalusiŽ

8 MILJOEN MENSEN


Andalusië (Andalucía in het Spaans) is een van de zeventien autonome regio’s van Spanje. Het heeft een oppervlakte van 89.000 vierkante kilometer (ruim twee keer Nederland) en telt zo'n 8 miljoen inwoners. Hiermee is Andalusië de grootste autonome regio van Spanje is naar inwoneraantal. De hoofdstad van Andalusië is Sevilla.

Andalusië is onderverdeeld in acht provincies: Almería, Cádiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jaén, Málaga en Sevilla die ieder ook dezelfde naam als hoofdstad hebben. 

Drie delen

Geografisch gezien kun je Andalusië grofweg in drieën verdelen:

  • De Sierra Nevada (besneeuwd gebergte) en de aangrenzende gebergten in het zuiden en oosten.
  • De Sierra Morena (bruin gebergte vanwege de bruine aarde) in het noorden, op het grensgebied van Extremadura en Castilië-La Mancha.
  • De vallei van de Guadalquivir daar tussen.

Lekker weer

Andalusië heeft een Middellandse Zeeklimaat: warme (en soms hete) ´s zomers, zachte winters.  De gemiddelde jaartemperatuur is 18 °C met sterke uitschieters naar boven en naar beneden. Het is er ook droog, er valt jaarlijks meestal niet meer dan 500 millimeter regen maar er zijn uitzonderingen. Zo viel er in 2010 ongekend veel regen waardoor het waterniveau van veel stuwmeren (belangrijke waterleveranciers) eindelijk weer op niveau kwam. Vanwege het hoogteverschil is het op veel plaatsen in het binnenland ´s winters vaak kouder dan aan de kust. Elke 100 meter hoger is ongeveer een graad lager in temperatuur. De meeste regen valt in de winter, tussen december en februari. De begroeiing varieert van subtropisch tot alpine. Veel voorkomende bomen zijn behalve olijfbomen, amandelbomen en citrusbomen (voor de export) ook kurk- en steeneiken en pijnbomen en tropische soorten zoals eucalyptusbomen.

Grootgrondbezit

Andalusië is van oorsprong agrarisch. Ongeveer twintig procent van de bevolking vindt hierin ook vandaag de dag nog een bestaan. Het betreft vaak arbeidsintensieve landbouw en veehouderij (geiten en schapen) op kleine schaal in de vorm van familiebedrijven. Maar ook grootgrondbezit komt nog voor, vooral in het westen. Daar vinden landarbeiders of dagloners, vaak Noord-Afrikanen, onregelmatig werk en een schamel inkomen. Sinds de economische crisis nemen ook veel werkeloze Spanjaarden het werk van de goedkope dagloners en buitenlandse arbeidskrachten over. Een uurloon van 3 of 4 euro is geen uitzondering en  In de buurt van de kust wordt vooral groente en fruit verbouwd zoals tomaten, mango´s, advocado´s en citrusvruchten. Op de vlakten tussen de bergketens zijn het olijven en amandels die voor brood op de plank zorgen. Wijnbouw is er vooral rond Jerez de la Frontera (sherry) en Málaga (zoete wijn).

Economische crisis
Tot de kredietcrisis van 2008 waren het toerisme en de bouwsector in Andalusië belangrijke peilers van de economie. Als gevolg van vele bouwschandalen zoals in Marbella, maar ook steeds meer landinwaarts, kreeg de bouwsector rake klappen en stortte de al jaren overspannen huizenmarkt volledig in. Het werkeloosheidsprecentage is de afgelopen jaren schrikbarend toegenomen en loopt in sommige dorpen op tot 30 procent of meer. Vooral onder de jongeren is de werkeloosheid groot, op sommige plaatsen heeft de helft geen werk. Een toenemend aantal (afgestudeerde) jongeren wijkt daarom uit naar andere landen in (Noord-)Europa.  

STUUR DOOR

Naam

E-mailadres


 Vroege lente

De lente in Zuid-Spanje begint
eerder dan in Nederland. In februari en soms al in januari bloeien de amandelbomen

De rest van de natuur, met de brem als eerste, komt daarna ook langzaam op gang.