Chique verval

 

Cádiz: you love it, or you hate it. Wij behoren tot de eerste categorie en onze bekoring groeit naarmate we de stad aan de Golf van Cádiz verder ontdekken. In de elfde eeuw gesticht door de Feniciërs en ooit de belangrijkste Atlantische toegangspoort naar Europa, tegenwoordig een charmante vissershaven met een glorieus verleden en zo´n 130.000 inwoners.

Terwijl in elke andere Andalusische stad van betekenis oude hobbelige straatjes plaatsmaken voor glad, geplaveid marmer, is dat precies de charme van Cádiz. De havenstad ligt aan een lange landtong die sinds kort via de nieuwe brug toegankelijk is. Op het smalste en langste deel ligt de nieuwe stad, daarachter de oude waarvoor wij zijn gekomen.  

Playa de Caleta

Vanuit het kleine hotel in hartje centrum lopen we via het statige Parque Genovés richting zee en boulevard waar we getrakteerd worden op een prachtige zonsondergang. Op het Playa de Caleta gaan we er met een koud biertje maar eens goed voor zitten; het is lang geleden dat we de zon zo mooi in de zee zagen zakken.

Zicht op het Playa de Caleta vanaf het Castillo de San Sebastián

 

Mooi

Helaas is hij ten tijde van ons bezoek gesloten, maar de Catedral Nueva geldt als de enige voltooide barokkerk van Spanje. Na een kop koffie op de Plaza de los Flores bezoeken we de Torre Tavira met de camera obscura. Die biedt een intieme kijk op de stad (en de nietsvermoedende passanten). In het museum op de verdieping daaronder verhalen wanddecoraties over de geschiedenis van Cádiz als belangrijke aanvoerhaven en handelsplaats. De 45 meter hoge Torre Tavira is één van de 120 overgebleven wachttorens uit de achttiende eeuw. Ze dienden als uitkijkpunt voor de reders en handelslieden die daarmee hun eigen schepen en die van de concurrent zagen aankomen.

Gezellige drukte op vrijdagmiddag

 

Na een kop koffie op de Plaza de las Flores gaan we naar De Mercado Central is één van de oudste van Spanje en één van de weinige die niet helemaal overdekt is. We vergapen ons aan de vele viskramen met enorme moten (blauwvin)tonijn die bovendien heel betaalbaar blijken te zijn.