VINO MIO!


De architectuur en de muskaatdruif waren ooit de twee hoofdkenmerken van dit witte Moorse bergdorp, maar sinds de Noord-Europeanen er hun entree maakten kwamen er nog een paar bij. Dat neemt niet weg dat het dorp nog steeds de moeite waard is. Het ligt op 636 meter boven de zeespiegel aan de voet van de Sierra Almijara. Het heeft ruim 3500 bewoners, de andere nationaliteiten die op de omringende heuvels zijn neergestreken, niet meegeteld. Over de geschiedenis van het dorp is relatief weinig bekend; de eerste documenten dateren uit 1487 toen Cómpeta werd overgedragen aan de katholieke koningen in Velez-Málaga. Omdat Competa grenst aan de Sierra Almijara is het een populair wandelgebied.

Mooi
De 500 jaar oude parochiekerk Parroquia de la Nuestra Señora de la Ascunsion is één van de oudste gebouwen in het dorp. Je vindt deze kerk in Mudéjar stijl met barokke invloeden (en muuschildering) aan de Plaza Almijara, het centrale dorpsplein. De beste indruk van de rest van het dorp krijg je tijdens een wandeling door de smalle en (soms zeer steile) kronkelende straatjes.

Leuk
Cómpeta ligt aan de Ruta del Sol y Vino, een leuke autorit die je langs de dorpen uit deze wijnstreek voert. Je kunt de wijn uitgebreid testen tijdens het jaarlijkse wijnfeest op 15 augustus, de Noche del vino dat vooral ´s nachts gevierd word met veel flamenco en gratis wijn. Ook kun je zien hoe de druiven volgens traditie geperst worden. Het dorp heeft ook een klein wijnmuseum dat is gehuisvest in een restaurant aan de Calle de la Constitucion. Dankzij de Noord-Europeanen vind je overal cadeauwinkels met souvenirs voor thuis.

Lekker
Behalve de streekwijn (de dorpelingen vinden de zoete het lekkerst, terwijl de buitenlanders juist de drogere versie prefereren) telt Cómpeta talloze restaurants en bars, waaronder ook traditionele. Een bekend lokaal gerecht is tomatensoep (!) met druiven. Heerlijk Marokaans eet je bij La Taverna de Oscar en bij Bar Perico is de kaart verrassend lekker.