Groene long


Het balkon van de Serrania de Ronda wordt dit mooie witte bergdorp ook wel genoemd. Het is tegen een heuvel geplakt die op 600 meter boven zeeniveau ligt. Behalve dat je er een fantastisch uitzicht hebt op de straat van Gibraltar en Noord-Afrika, is het ook strategisch gunstig gelegen. Dat vonden de Romeinen ook, zij legden er de Camino de Gibraltar aan die nog steeds gebruikt word. Op sommige plaatsen vind je zelfs de oorspronkelijke stenen nog. Van het kasteel dat ze ook bouwden, is weinig meer over. Maar je vindt er nog wel grottekeningen uit de prehistorie en natuurlijk Moorse overblijfselen. In 700 veroverden de Moorse generaal Tarik het dorp en doopte het om in Gauzan, wat sterke rots betekent. In 1457 pakte Koning Hendrik de Vierde het weer terug. Tegenwoordig telt Gaucín ongeveer 2000 bewoners van verschillende herkomst. Er wonen relatief veel kunstenaars die er vanwege de schilderachtige ligging vast veel inspiratie vinden.

Mooi
Aan het gebied grenst een van de oudste, grootste en belangrijkste bossen van Europa, Los Arconocales. Het bos is een overblijfsel van het oorspronkelijke bos dat ooit heel Spanje bedekte, maar dat in de zestiende eeuw gekapt werd ten behoeve van de scheepsbouw. Er staan meer dan een miljoen kurkeiken (´alconorcales`) en nog eens 250.000 steeneiken verspreid over 168.000 hectare waardoor het een enorme groene long is. Historische overblijfselen zijn er in Gaucín zelf niet zo veel meer. Het belangrijkste monument is het Castillo de Aguila, de ruïnes van een kasteel uit de 16 eeuw. La Iglesia de San Sebastian dateert uit 1487 en is gebouwd op de plek waar ooit een Moors moskee stond, die weer was gebouwd op de fundering van een Visigotische kerk.

Leuk
Voor een dorp van deze omvang is er relatief veel vertier. Er zijn diverse bars en restaurants, maar ook een casino met een travestietenband, twee discotheken, een flamencobar en een opnamestudio van een Argentijn. Gaucín is nog behoorlijk authentiek omdat ook de nieuwbouw in de oorspronkelijke stijl moet blijven en gebouwen niet hoger dan drie verdiepingen mogen zijn.

Lekker
Op gastronomisch gebied kun je hier ongeveer hetzelfde verwachten als in de rest van Andalusië; gazpacho (koude van tomaten en paprika) , mijas (schotel van broodkruim), rosca´s en rosquillos (amandel)koekjes op basis van eieren, bloem, suiker, water en olijfolie. Maar een typisch streekgerecht is een schotel op basis van venkel (hinojos). Een andere uitzondering is restaurant La Fuente met een menukaart om van te watertanden.

Website: gaucín