Cordoba: provinciestad met oude grandeur


De grote publiekstrekker van Córdoba is natuurlijk de Mezquita, de Grote Moskee. Córdoba ís de Mezquita. Je komt er niet omheen. Maar de hoofdstad van de gelijknamige provincie heeft veel meer te bieden. Pleintjes, parkjes, restaurantjes, winkels en meer. De naam van de stad is afgeleid van het Fenicische woord voor goud: kord. Na de Feniciërs kwam de stad onder bewind van de Omajjaden. In de daarop volgende eeuwen groeide Cordoba uit tot de grootste stad van Europa en stak zelfs Damascus naar de kroon. Na de Christelijke herovering verloor de stad zijn grootstedelijke allure en werd het een provinciestad van weinig betekenis. De Mezquita is het levende bewijs dat Cordoba ooit Gouden Tijden heeft gekend, maar ook de rest van de stad heeft genoeg te bieden voor de nieuwsgierige bezoeker die voor het eerst Andalusië aandoet.

Mooi
Ten westen van de Mezquita ligt de Judería, de Middeleeuwse Joodse wijk. Het is er een een gezellige wirwar van smalle straten, steegjes en de bekende bloemenstraat Calléjon de Flores. Vlakbij de Judería staat het Alcázar de los Reyes Cristianos, het christelijke paleis dat eind 13e eeuw gebouwd werd en in de 19e eeuw een gevangenis was. Córdoba organiseert jaarlijks in mei het Fiesta de los Patios. Je kunt dan privé-patio´s in de stad bezoeken. Nog meer bloemen vind je in de patiotuinen van het het Palacio Museo de Viana, voor een paar euro kun je een route langs 13 prachtig onderhouden patio´s volgen met bougainville, rozen, Romeinse mozaïeken en sinaasappelbomen.

Lekker
Volgens velen vind je in Córdoba de lekkerste tapas van Andalusië. Het trendy Ziryab aan C/San Felipe 15 is anders dan de traditionele tapasbars, maar het zit er vol met locals en dat is altijd goed. Aanrader: berenjenas con miel (gefrituurde aubergines met honing), het tapasmenu en de rabo de torre (ossenstaart). Bij Taberna la Tapa aan de Calle Deanos 1 is ook het interieur authentiek. Bij restaurante El Olivio aan de Avenida Dr Fleming 25 eet je niet alleen lekkere tapas, maar zit je ook leuk in d epatio. Bij Zumena El Arbolito aan de Calle San Fernando 84 moet je in ieder geval de gazpacho proberen en één van de huisgemaakte taarten.

Leuk
Het jaarlijkse festival met de mooiste patio´s, la Fiesta de los Patios. De Puente Romana over de Guadalquivir van waar je ´s avonds de verlichte Mezquita goed kan zien. Het nabijgelegen Priego de Córdoba met barokke kerken, mooie fonteinen en de Moorse wijk Barrio de la Villa en muren met geraniums. En niet te vergeten een bezoekje aan de Zoco, de Arabische souk in de binnenplaats van de oude synagoge met handwerkproducten en ambachtslieden die aan het werk zijn.

Lees hier meer over de Mezquita