EEN GOED BEGINVeertien kilometer al slingerend naar boven bereik je het witte bergdorp Arenas. Maar de rit is de moeite waard en de weg is uitstekend. Arenas ligt op zo´n 10 kilometer van Velez Malaga en op 415 meter hoogte. Het heeft zo´n 1.400 inwoners. Het ligt in de streek La Axarquía, op de grens van de Sierra de Tejeda, Almijara en Alhama. Arenas is ook het startpunt van de bekende Mudejarroute, een 75 kilometer lange tocht door het binnenland van Andalusië die je langs dorpen met een Moors verleden voert.

Mooi
Als je Arenas in noordelijke richting verlaat, passeer je fort Bentomiz, ooit een strategisch gelegen Moors verdedigingspunt. Die functie begrijp je meteen, het panoramische uitzicht vanaf de huidige ruïne is adembenemend en je blikt tot ver in de omtrek. De plaatselijke blikvanger is de oude parochiekerk Santa Catalina die in de zestiende gebouwd is op een Moorse constructie uit de twaalfde eeuw. De minaret herinnert aan die tijd. De kerk herbergt een originele schildering van Evaristo Guerro, een bekend schilder uit de regio.

Leuk
Een burgemeester met veel gevoel voor marketing bestempelde Arenas ooit als ´kameleon paradijs` vanwege het grote aantal kameleons dat hier voor komt. Het verhaal gaat ook dat de Moren tijdens de christelijk herovering een grote hoeveelheid goud onder de grond zouden hebben verstopt en dat menig dorpeling er al een keer ´s nachts (met schofel) op uit is geweest om de vermeende schat op te graven.

Lekker
Onze beste herinnering aan Arenas bewaren aan de dag dat we spontaan in het dorp belandden. Op zoek naar een restaurant ontdekten we in het centrum een taverna waarvan de naam ons is ontschoten, maar het overheerlijke menu del dia herinneren we ons nog heel goed. Voor zes euro aten we ons buikje rond en zelfs de fles rioja die de tafels rond ging, was bij de prijs inbegrepen.


STUUR DOOR

Naam

E-mailadres