KOUDE BERG MET WARM ONTHAALDit leuke witte dorp ligt in het noordoosten van de provincie Granada. In de omgeving van het dorp wisselen heuvelruggen met een rotsachtige begroeiing en graanvelden en olijfboomgaarden elkaar af. Het gebied heeft een submediterraan landklimaat, wat wil zeggen dat de temperatuurschommelingen (in de winter) soms groot kunnen zijn. Montefrio (letterlijk: koude berg) heeft zo´n 6.600 inwoners die van oudsher meestal een agrarisch beroep hebben. Er is niet bekend hoe oud het dorp precies is, maar er zijn archeologische vondsten die dateren van zo´n 4.500 jaar voor Christus. Alle belangrijke cultuurhistorische perioden zijn vertegenwoordigd; zonder dat de dorpelingen zelf beseffen welke rijkdommen ze in huis hebben. Zo zijn er rond de Pueña de los Gitanes paleonthologsiche graven, maar ook restanten uit de tijd van de Visigoten en Romeinen gevonden. Montefrio was in de vijftiende eeuw een belangrijk Moors grensdorp tussen de koninkrijken van Granada en Castilla. De vele Atalayas (uitkijkposten) herinneren daaraan net zoals de ruïnes van een Moors kasteel vlakbij de top. De legende gaat dat hier de laatste Moorse koning ligt begraven. Montefrio hoort bij het gewest Poniente Granadino, dat ook wel ´t kleine Ronda wordt genoemd.


Mooi
De oude dorpskern en diverse bezienswaardigheden, waaronder drie kerken die de moeite waard zijn om te bezichtigen en allemaal verschillend. Zoals de Iglesia de la Incarnación die vooral opvalt vanwege de ronde vorm. Iets buiten het dorp bevindt zich Las Peñas de los Gitanos met graftomben uit het Stenen Tijdperk.

Leuk
De authentiek Spaanse sfeer die hier nog heerst en de gastvrijheid van de bewoners van het dorp. De ronde kerk in het centrum is naar verluidt een minie-kopie van de Sint Pieter in Rome. Het is de enige ronde kerk van Spanje. Vanaf de Iglesia de la Villa, de kerk op de top, heb je een prachtig panoramisch uitzicht. Vanaf Montefrio slingert een prachtige route richting Tocán; onderweg zie je in de verte de uitlopers van de (tot in mei besneeuwde) Sierra Nevada. Het nabij gelegen Huetor-Tájar is een belangrijke leverancier van groene asperges die hun weg naar winkels in heel Europa vinden

Lekker
Een excuus om er even tussen uit te knijpen is in Montefrio snel gevonden. Voor de 6.600 inwoners zijn er maar liefst 35 barretjes waar je ook kunt eten; overal zijn de tapas gratis zolang je er maar alcohol bij drinkt. En zo hoef je niet meer na te denken over je middag- of avondmaaltijd. Casa Blanca is een leuke tapasbar met een altijd goed gemutste ober. Ook bij La Fonda hebben ze lekkere tapas en bovendien een goed restaurant. Bij Helena zijn de churros con chocolate om je vingers bij op te eten. De chorizo en olijfolie van het dorp worden geroemd.

internet: Montefrio

MEER INFORMATIE

Meer informatie over Montefrio (Granada)? Een reservering maken? Gewoon een vraag of advies voor jouw specifieke situatie? Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Bellen kan natuurlijk ook : +34 677107363.

Naam

E-mailadres

Telefoonnummer

Vraag/opmerking

 

 

STUUR DOOR

Naam

E-mailadres