De reus slaapt, maar Antequera niet

 

Over deze stad schrijft Rik Zaal in zijn boek over Spanje onder meer dat de bardichtheid hier tot de laagste van Andalusië behoort. Dan is het vast lang geleden dat hij er is was of maar heel even en op de verkeerde plek. En het is er  "evenmin saai en niet al te mooi" zoals de Nederlandse Spanjekenner beweert. Integendeel.

Antequera (Antikaria, Romeins voor oude stad) is juist een enig authentiek Spaans stadje, er is voldoende te zien en te beleven en je kunt er op verschillende plaatsen een drankje en een hapje nuttigen. Al voordat je Antequera binnenrijdt, kom je langs een beroemd fenomeen: de Peña de los Enamorados, de ´rots der geliefden´, in de volksmond ook wel ´de slapende reus´ genoemd.

Onmogelijke liefde

De berg verwijst naar de onmogelijke liefde tussen een jonge vrouw van christelijke afkomst en haar Moorse geliefde. Zij kozen, achtervolgd door Moorse soldaten, voor de vrijheid en eeuwige verbondenheid. Innig verstrengeld sprongen zij gelijktijdig van de rots de dood tegemoet. Je ziet de Peña de los Enamorados het beste vanaf de A45, komende vanaf Malaga richting Sevilla ligt de berg aan je rechterhand. Antequera heeft zo´n 40.000 inwoners en ligt op een strategisch knooppunt van wegen tussen Malága, Granada, Córdoba en Sevilla. Het ligt ook aan de voet van El Torcal, een bergmassief met bijzondere rotsformaties dat 150 miljoen jaar geleden is ontstaan.

De Berg der Geliefden, de Peña de los Enamorados bij Antequera. Ook wel de Slapende  Reus genoemd.

Mooi

Eén van de blikvangers van de stad is de Moorse vesting die over de stad uitkijkt. De bijbehorende kerk, nu meer een museum, is de moeite waard maar ook het uitzicht vanaf het plein. Evenals de oude stadskern met (barokke) kerken, (vaak nog actieve) kloosters, stadspaleizen, smeedijzeren hekken, bloemen, lieve pleintjes en schilderachtige daken. De meeste gebouwen dateren uit de hoogtijdagen van de stad, tussen de zestiende en achttiende eeuw. De onlangs gerestaureerde 16e-eeuwse Iglesia del Carmen is daar een mooi voorbeeld van. Een belangrijk museumstuk in het Museo Municipal, dat gevestigd is in het Palacio de Nájera, is de bronzen sculptuur van een Romeinse jongeling, El Efebo de Antequera. Het is uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Dit geldt ook voor de drie dolmens (prehistorische grafmonumenten) vlak voor de ingang van de stad (tegenover de Aldi supermarkt). Deze Keltische, megalithische graven werden meer dan 4000 jaar geleden gebouwd en zijn de oudste van Europa. Ze zijn nog nauwelijks aangetast.

Leuk

Een kopje koffie, een tapa of lunch op het terras bij El Escribano, boven op het plein bij de ingang van de kerk en het Moorse kasteel. De naam verwijst naar de 16e eeuwse dichter Pedro Espinosa die in Antequera werd geboren. Bij El Esde Real Colegiata Santa María, aan de voet van het Moorse kasteel heb je via de indrukwekkende Arco de los Gigantes een prachtig uitzicht over de stad. Om de hoek liggen de grondvesten van een Romeinse villa en termen. Op donderdagavond kun je in bar Manolo genieten van live muziek, variërend van echte Spaanse flamenco tot fusion rock en blues. De muziek begint 's avonds na tienen.

Lekker

Antequera is beroemd om haar molletes, platte ovaalvormige broodjes die worden geroosterd en als ontbijt worden gegeten, bij voorbeeld met olijfolie en tomaat (con aceite y tomate). Bij restaurant El Mirador, net buiten Antequera, (aan de weg richting El Torcal en Valle de Abdalajis) heb je een mooi uitzicht over de stad en de Peña de los Enamorados. In het stadje zelf is restaurant La Reina aan de hoofdstraat, de Calle Infante don Fernando een aanrader. Op donderdagavond is er altijd een tapeo (tapasavond) met allerlei pinchitos, een variatie van kleine broodhapjes gepresenteerd op een cocktailprikker. Een ander leuk plekje is het restaurant vlak bij de overdekte markt op Plaza San Francisco. Binnen kun je tapas eten, buiten op het terras en op de bovenverdieping alleen raciones (porties).

MEER INFORMATIE

Meer informatie over Antequera (Malaga)? Een reservering maken? Gewoon een vraag of advies voor jouw specifieke situatie? Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Bellen kan natuurlijk ook : +34 677107363.

Naam

E-mailadres

Telefoonnummer

Vraag/opmerking

STUUR DOOR

Naam

E-mailadres