In de ruimte boven de middelste boog van de Puente Nuevo werd een gevangenis ingericht, waaruit niet levend te ontsnappen viel


ROMANTISCH RONDA


Vanaf welke kant je ook in Ronda komt aanrijden, de weg er naar toe is altijd mooi. Tja, en als je er eenmaal bent, ga je natuurlijk eerst naar het El Tajo ravijn en de plaatselijke brug erboven, de Puente Nuevo. De El Tajo is maar liefst 160 meter diep en was daardoor ooit een geliefde ´springplank´ voor de levensmoede medemensen onder ons (en volgens insiders nog steeds).

Hemingway
El Puente Nuevo zagen we voor het eerst op een miezerige winterdag. We waren toen vooral gefascineerd door het arbeidershuisje op de benedenhelling. Rook dwarrelde uit de schoorsteen en we vroegen ons af: wie zou daar nou wonen? Nadat we ook de Plaza de Toros hadden gezien vonden we het welletjes en keerden huiswaarts.
Wat we die eerste keer allemaal hadden gemist ontdekten we de tweede keer, nu op een prachtige najaarsdag. We bezochten het oude stadsdeel en begrepen toen ook waarom Hemingway, Rilke en al die andere beroemdheden hun hart hadden verpand aan romantisch Ronda.

Mooi

Natuurlijk de Puente Nuevo, maar ook de Plaza de Toros, één van de oudste stierenvechterarena´s van Spanje. Maar ook het oude stadsdeel dat een openluchtmuseum is op zichzelf, en dat daarnaast diverse kleine musea herbergt. De oude Arabische baden, Los baños árabes de Ronda, aan de rand van de stad uit de 12e en 13e eeuw die trouwens de best bewaarde badhuizen van Spanje zijn.

Lekker
De terrasjes in de oude stad. De vele kunst(zinnige) winkeltjes, waar je soms leuke zomerjurkjes, handgeborduurde tafelkleden en nog veel meer snuisterijen kunt kopen van redelijk niveau en (meestal) voor een mooie prijs en kwaliteit. Het Bandoleromuseum over struikrovers en het jachtmuseum (Caza). Museum Lara, dat een rariteitenkabinet herbergt maar ook folterwerktuigen ten tijde van de Inquisitie, een heksenhoek en een ruimte waar drie avonden per week flamencovoorstellingen worden gegeven.

Lekker

Als je in Ronda bent smaakt alles, maar in een authentiek Spaans ogende tapasbar zit je altijd goed. Bijvoorbeeld bij Almocábar (goedgekeurd door Jamie Oliver!) aan de Calle Ruedo Alameda 5. Ontbijten kun je onder andere bij Chocolat aan de Calle de Sevilla, ze hebben er ook lekker gebak. Albacara aan de Calle Tenorio is één van de beste restaurants van de stad, het is ondergebracht in het Montelirio hotel aan de rand van de kloof en bij Trabuches kun je op sterrenniveau eten. En Savoy is een lekkere Italiaan met een leuk interieur. Tip: Even buiten de stad, richting Arriate heeft de Nederlandse Frank in het idyllische stationsgebouwtje van Arriate een restaurant. El Muelle de Arriate heet het en de menukaart is om van te watertanden. 

Lokale website: Ronda

MEER INFORMATIE

Meer informatie over Ronda (Malaga)? Een reservering maken? Gewoon een vraag of advies voor jouw specifieke situatie? Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Bellen kan natuurlijk ook : +34 677107363.

Naam

E-mailadres

Telefoonnummer

Vraag/opmerking

  

STUUR DOOR

Naam

E-mailadres


 
 

 

Hoffelijke struikrover

In het begin van de 19e eeuw was de streek rond Ronda het domein van Bandoleros, struikrovers die al rovend hun kostje bij elkaar raapten. Eén van de beroemdste struikrovers uit die tijd was“El Tempranillo”, een knappe jongeling en een echte gentleman tegenover zijn slachtoffers. Zo hielp hij dames bij het uitstappen van de koets, gaf ze een kushand en beschermede ze tegen de zon. Hij stal geen juwelen van emotionele waarde en liet altijd wat geld achter zodat de beroofde in kwestie altijd het volgende dorp konden bereiken. In 1833 is hij in Alameda op 28-jarige leeftijd door zijn (waarschijnlijk jaloerse) oud-collega Barberillo vermoord.