PLACE TOT BE: PLAZA DE LA MERCEDEen paar jaar geleden begon een avondje uit in Malaga vlak bij het geboortehuis van Picasso, op de Plaza de la Merced. Gaandeweg de avond stroomde het plein vol en werd het een drukte van jewelste. Groepjes jongeren hokten bij elkaar op het plein en iedereen had zijn eigen plastic tas met inhoud: een fles sterke drank en een fles cola. Onderling werd veel geruild en rond een uur of 1.00 verdween iedereen langzaam alsnog naar één van de discotheken of bars in één van de zijstraatjes. Dit bijzondere en typisch Spaanse fenomeen heet Botellón en is op deze plek door de gemeente verboden omdat omwonenden klaagden over de overlast. Nog steeds is de Plaza de la Merced voor veel (Europese) jongeren een belangrijk trefpunt, maar nu vleien ze zich neer op één van de aangrenzende terrasjes zoals van Bar Picasso. 

 

Discotheken in Málaga

 
De afgelopen jaren heeft Malaga steeds meer discotheken gekregen. Ook zijn er veel bars met een dansvloer zoals ZZPub, een bluescafé waar ook vaak live optredens zijn. Enkele aardige discotheken zijn Sala Picasso, Paris 15, Epoca, Granados 10, Anden en het hippe Natural. Bij Lado Oscuro kun je om in de stemming te komen terecht voor lekkere betaalbare drankjes. Liceo heeft maar liefst 4 dansvloeren verspreid over twee verdiepingen. Het publiek is een mix van studenten, buitenlanders, toeristen en ´oudere jongeren`. Ook bij Monkey House aan de Calle Alamos komen veel jongeren en studenten. Aan de Calle San Juan de Létran zitten nog meer leuke bars die een overwegend jong publiek trekken. Morrisseys Irish Pub is een leuke binnenbar voor koelere avonden en het ouderwetse kroeggevoel.
Warhol aan de Calle Denis Belgrano is populair onder de homoscene van Malaga, net zoals bar Carmen op de Plaza la Merced, waar je trouwens ook van harte welkom bent als je een andere voorkeur hebt. Bij discotheek Anden draaien ze veel Latijns Amerikaanse muziek. Ook Bruselas op de Plaza de la Merced is een geliefde buitenplaats voor de niet homofobe terras- en caféganger.
 
 
Drinks
 
In bijna geen enkele reisgids ontbreekt het en sommigen vinden het teveel Spaanse folkore, maar je moet het gezien hebben: Bar Bodega El Pimpi. Deze ruim honderd jaar oude toeristische hotspot is een populair trefpunt vanwege de bijzondere sfeer en ambiance. Er komt een gemêleerd publiek van alle leeftijden, toeristen maar ook Spanjaarden. Aan de wand prijken foto´s van de vele beroemdheden die er ooit geweest zijn. In elk van de vele ruimtes is wel wat te beleven en te zien. Vooral rond lunchtijd is het er gezellig,´s avonds wordt het drukker en rumoeriger en moet je vaak in de rij staan voor een plekje. Er is ook regelmatig live (flamenco)muziek. Tip: als je buiten je lunch bestelt, betaal je zoals op veel andere terrassen een paar procent meer!
Pimpi heeft twee ingangen, één aan de Plaza de la Merced en de andere aan de Calle Granada. Op het plein rond het Teatro Romano vind je nog meer leuke terrasjes voor een late night drink.
 
Provencal aan de Calle Granada is vooral onder jongeren populair omdat je er voor een prikkie een biertje bestelt of een gin tonic van nog geen 4 euro. De hoge barkrukken zitten wat minder comfortabel maar je kunt nu eenmaal niet alles hebben. Ze serveren trouwens ook eenvoudige maar lekkere tapas voor weinig die je op afroep aan de bar kunt ophalen
Voor een heerlijke gin tonic kun je onder meer terecht bij de Moonlight Bar aan de Plaza la Bolsa of op één van de vele dakterrassen.
Verder adviseren we je om één van de zijstraatjes in het oude stadscentrum te duiken voor een biertje, wijntje of anderszins.
 

Dakterrassen in Málaga

Málaga telt inmiddels aardig wat dakterrassen van waar je een prachtig uitzicht op de stad of een deel daarvan hebt. Het dakterras van hotel Molina Lario is niet groot maar wel knus. het kijkt uit op een deel van de binnenstad, de Alameda Principal en de haven, de Muelle Uno. Vanaf het intieme dakterras van Urban Hostel Chinitas zie je de kathedraal en omliggende gebouwen. Wacht tot het einde van de middag of het begin van de avond als de (kerk)verlichting aan gaat.

Viva la música!

Malaga heeft diverse gelegenheden waar je kunt salsadansen. Op www.malagasalsa.com vind je een paar adressen. Bij restaurant El Jardin aan de Calle Cañon bijvoorbeeld kun je op vrijdagavond tango- en flamencodansen, naar Spaanse liederen of gedichten luisteren en Spaanse locals treffen. De hele avond naar flamenco luisteren kun je onder meer bij Vista Andalucía aan de Avenida de los Guindo. Voor live jazz muziek moet je naar El Cantor de Jazz in de Calle Lazcano 7 of naar The Clarence Jazz Club aan de Calle Cañon.
In restaurant Vino Mio van de Nederlandse Heleen Mostertman aan de Plaza Jeronimo Cuervo zijn regelmatig flamenco optredens. Je kunt er ook lekker eten en behalve landgenoten weten ook veel Spanjaarden de weg naar deze uitspanning bij Teatro Cervantes te vinden.
 

The day after

In Pedregalejo kun je op zondagmiddag bij hotel Cohiba bijkomen van al je escapades van de avond ervoor. Ze schenken er heerlijke mojitos net zoals bij Kaleido aan de haven van Benalmadena. In de discotheek van Kaleido organiseren ze  trouwens regelmatig thema-avonden, housepartys en gastoptredens van verschillende dj´s. En bij Cohiba wordt vaak ook lekkere salsa muziek gedraaid.

Theater
Voor een cultureel avondje uit moet je naar het bekendste theater van de stad, Teatro Cervantes. Het oorspronkelijke gebouw dateert uit 1870 maar raakte in de loop der jaren sterk in verval tot het in 1984 helemaal werd gerestaureerd. Het theater biedt ruim 1.100 zitplaatsen en vertegenwoordigt alle genres, van opera tot dans. Voor de programmering kun je het best de (ook Engelstalige) website aanklikken: Teatro cervantes.
Teatro Echegaray, een voormalige bioscoop is sinds de heropening een van Malaga´s populairste dans-, muziek- en theatergelegenheden. Klik op de website voor de actuele agenda. 

 

Uitgaan in Torremolinos

Behalve in het centrum van Malaga speelt een deel van het uitgaansleven zich buiten de stad af. Zo heeft Torremolinos een roerig (gay) uitgaansleven en een paar leuke beachbars zoals ZZ dat nu Playa heet (of inmiddels misschien weer anders). Voor veel jongeren is Partenon the place to be in ´Torroles`. In dit grote uitgaanscomplex met ondergrondse verdieping zijn verschillende bars en uitgaansgelegenheden gehuisvest. In het pand van supermarkt Carrefour zit ook een grote ondergrondse discotheek. Torremolinos is vooral populair onder de homoscène, maar ook als hetero kun je er volledig uit je dak gaan, bijvoorbeeld bij nachtclub Maracas. Aan het strand van Torremolinos (rond los Alamos en de Paseo Maritimo) vind je ´s zomers veel hippe strandtenten, lounge- en beachbars, zoals la Moraga. Daar vlakbij zit ook Chill Out Club On the Beach. Als er veel wind staat wordt er gekitesurft en ook dat trekt weer leuk publiek aan.

Tip!

Vooral´s zomers is het strand van Malaga, la Malaqueta,  een trefpunt van Europese jongeren die er een Spaanse taalcursus volgen aan één van de vele taalinstituten.

 

Uitgaanstips Málaga College Melle

- in de nieuwe haven Muelle Uno, is het op donderdagavond meestal gezellig druk. De winkels zijn duur, maar de terrasjes betaalbaar. Ook staat er een groot, verlicht reuzenrad (10 euro per rit p.p., cabine van 8 personen).

- op de terrassen bij de Plaza Alcazabilla en bij het Teatro Romano, is het ´s avonds ook gezellig, hier zit ook het terras en de achteringang van de beroemde bar/bodega El Pimpi. Op donderdag vaak lange wachtrijen met de locale happy (young) view om te spotten.

- de barretjes op de Plaza de la Merced, zoals bar Picasso, zijn een populaire ontmoetingsplek voor jongeren en studenten
- ook de barretjes in de omliggende straten, zoals aan de Calle San Juan de Letran, zijn op donderdagavond meestal gezellig druk
- de omgeving in de buurt van discotheek Sala Gold aan de Calle de Luis de Velázquez 5, geldt als het belangrijkste uitgaansgedeelte van Málaga. Behalve discotheken vind je er  diverse bars.
- MonkeyHouse aan de Calle Alamos is populair onder (alternatieve) jongeren en studenten
- Hotel Oasis heeft twee standaard uitgaansroutes, informeer aan de de balie.
- het dakterras van Hotel Oasis
- de weg terug naar huis: Hotel Oasis, Calle San Telmo, 14
 
Let op!
In Spanje mag geen alcohol worden geschonken aan jongeren onder de 18 jaar. De meeste bars en discotheken hanteren een streng toelatingsbeleid en een legitimatie aan de ingang is verplicht.
 

Voor vrijdag

In de Calle Granada en de Calle Marquez de Larios en de zijstraatjes rondom (Calle Nueva!) vind je de meeste leuke winkeltjes voor cadeaus voor thuis (en jezelf).

MEER INFORMATIE

Meer informatie over Uit je dak in Malaga? Een reservering maken? Gewoon een vraag of advies voor jouw specifieke situatie? Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Bellen kan natuurlijk ook : +34 677107363.

Naam

E-mailadres

Telefoonnummer

Vraag/opmerking