Andalusië per auto

 

Onze eerste kennismaking met Andalusië was een feest. Per huurauto verkenden we de ene streek na de andere. Op veel plaatsen was het al volop lente. Bovendien waren de wegen meestal prima en niet druk. Als we trek of dorst hadden stopten we gewoon bij één van de vele ventas onderweg. En als we in de verte een dorpje zagen dat ons wat leek, reden we er gewoon naar toe. Op die manier leerden we Andalusië goed kennen en ontdekten we ook La Axarquía, de streek waar we nu wonen. Om je in de stemming te brengen hebben we hier alvast wat leuke routes voor je verzameld. 

Ruta del Aceite y los Montes (route van de olijfolie en bergen)
Deze route begint in ons eigen dorp Colmenar. Het is een prachtige tocht door het noorden van La Axarquía langs de vele olijfboomgaarden waar je kennismaakt met het landschap en als je wilt ook met de olijfolie die in deze regio geproduceerd wordt. In veel dorpen zijn nog fabrieken waar de olijven geperst worden. Wij vinden die van Mondrón nog steeds het lekkerst. In de winkel van het Museo del Aceite kun je leuke kleine meeneemflesjes voor thuis kopen. De tocht begint in

Ruta de la Pasa: de rozijnenroute
Deze 62 kilometer lange autoroute voert je langs zeven dorpjes met Moorse overblijfselen en een typisch Andalusisch karakter. De tocht begint in Totalan en voert je deels door de Montes de Malaga, naar Comares, Benamargosa, Cútar, El Borge, Almáchar en Moclinejo. De route is vernoemd naar de rozijnen van de Muscateldruif die hier worden verbouwd en in het najaar tegen de hellingen gedroogd worden en ´s avonds tegen het vocht worden afgedekt. Behalve een afwisselend landschap met amandel-, olijven en citrusbomen biedt de route je ook een paar spectaculaire vergezichten en elk dorp is de bezichtiging waard. Almáchar heeft een museum over rozijnen, het Museo de la Pasa aan de Plaza del Santa Christo 5.

  • Totalán
  • Comares
  • Benamargosa
  • Cútar
  • El Borge
  • Almáchar
  • Moclinejo