Moors hoogstandje: de Mezquita


Córdoba is van origine een Romeinse stad, maar in bijna alles herleeft vooral het Moorse verleden. Met als centraal middelpunt natuurlijk de Mezquita. Dit indrukwekkende staaltje van islamitische bouwkunst geldt als één van de belangrijkste bouwwerken uit de Westers Islamitische wereld. Daar kunnen later toegevoegde gotische, renaissance en barokinvloeden en een bijgebouwde kathedraal niets aan veranderen. Zelfs niet het bisdom van Córdoba waaronder de ´Mezquita-Catedral de Córdoba` tegenwoordig valt en van wie je het woord Moskee niet in de mond mag nemen. 

Hypnotiserend

De betoverende schoonheid van de Mezquita moet je vooral ondergaan. Koop een kaartje, loop naar binnen en vergaap je aan dit duizelingwekkende, bijna hypnotiserende zuilenbos met de rood-witte marmeren hoefijzeren bogen. Ervaar de symmetrische schoonheid en de eindeloze herhaling van de tegelpatronen,  en verbaas je over de technieken van de Moorse ambachtslieden.

Escher

De Mezquita staat niet alleen op de werelderfgoedlijst van Unesco, maar is ook een onuitputtelijke inspiratiebron voor kunstenaars zoals de Nederlandse M.C. Escher. Hij is vooral bekend door zijn prenten, etsen en litho´s met wiskundige vormen en meetkundige patronen.

Tijdens zijn reizen naar Andalusië kwam hij voor het eerst in aanraking met de Moorse bouw- en versierkunst. Hij was zo onder de indruk van de geometrische vlakverdelingen, ingewikkelde mozaïeken en tegelpatronen dat hij deze naderhand veelvuldig toepaste op zijn eigen ontwerpen. Daarbij gebruik makend van de zeventien systemen van Pólya, hetzelfde systeem voor vlakvulling en symmetrie dat ook de Moorse ambachtslieden hebben toegepast. Het was "de rijkste inspiratiebron die ik in mijn leven ben tegengekomen” zou hij daar later over zeggen.

Privégids Mezquita

Tip: lees je van tevoren goed in en verken de Mezquita op eigen houtje en pik af en toe wat mee van een Engelstalige gids. Ben je met een groep of  gezelschap? In dat geval kan  Ontspanjehier een privégids  met een rondleiding (op maat) voor je regelen.

Entreekosten Mezquita

  • Volwassen: 8 euro
  • Kinderen 10 -14 jaar: 4 euro
  • Kinderen tot 10 jaar: gratis.

Reserveringen: website Mezquita

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier voor een filmpje over de tentoonstelling Escher & de schatten van de Islam uit 2013 en zie hoe Escher zich liet inspireren door de oude Moorse technieken van vlakvullingen.