GAPEND GAT DAT JE WAKKER HOUDT


Met meer dan 1.000 klimroutes is het een eldorado voor bergbeklimmers en alpinisten uit heel Europa. De Garganta del Chorro is een diepe kloof die wordt omringd door honderden meters steile rotswanden. Hier bevindt zich ook de beroemde Caminito del Rey, (het Koningspad) ooit één van de gevaarlijkste wandelpaden ter wereld, nu in ieder geval één van de spectaculairste. Alleen al bij de aanblik van het drie kilometer lange wandelpad dat deels tegen de hellingen is gespijkerd, krijg je hoogtevrees. Het oorspronkelijke pad werd aan het begin van de twintigste eeuw aangebracht voor de aanvoer van materiaal voor de bouw van een stuwdam, el Conde del Guadalhorce, later werd het een wandelpad van Alora naar Campillos door de El Chorro kloof. De voormalige Caminito del Rey werd echter in 1905 gesloten omdat er teveel ongelukken gebeurden. Wat sommige waaghalzen en bergbeklimmers er overigens niet van weerhield het pad te gebruiken (zie het angstaanjagende filmpje hiernaast!). Begin 2010 verongelukte een Zwitserse bergbeklimmer door een val van zes meter. Hij was het zesde dodelijke slachtoffer in twaalf jaar en als het goed is ook het laatste nu het vernieuwde pad weer volkomen veilig is.

Restauratie Caminito de Rey


In 2006 stelde de Junta de Andalucia een paar miljoen beschikbaar voor de restauratie van het pad. Begin 2014 begonnen de herstelwerkzaamheden. In het voorjaar van 2015, de week voor Pasen is de vernieuwde Caminito del Rey heropend en inmiddels een publiekstrekker van formaat.

In 2006 stelde de Junta de Andalucia een paar miljoen beschikbaar voor de restauratie van het pad. Begin 2014 begonnen de herstelwerkzaamheden. In het voorjaar van 2015, de week voor Pasen is de vernieuwde Caminito del Rey heropend en inmiddels een publiekstrekker van formaat.

Stationnetje


Voor de bezoeker die niet van klimmen maar wel van wandelen houdt is er genoeg te zien in en rond de kloof. De omgeving is wonderschoon. Bij de omringende stuwmeren kun je picknicken langs de oever, een bootje huren of lunchen bij een van de restaurants en genieten van de ambiance en het uitzicht.
Nu je toch in de buurt bent kun je ook de ruïnes bezoeken van de oude Moorse vestingstad Bobastro, ooit het hoofdkwartier van de islamitische rebellenleider Omar Ben Hafsum. En de rotsschilderingen in Ardales en het Arabische fort in Alora zijn ook de moeite waard. EL Chorro heeft ook een camping en als je van wat meer actie houdt, dan kun je in de directe omgeving van El Chorro allerlei activiteiten doen zoals bergbeklimmen, kajakken en mountainbiken, op deze website vind je meer informatie. El Chorro ligt aan de treinverbinding van Malaga naar Bobadilla en bij het leuke gelijknamige stationnetje van El Chorro is een klein terras.

Entree en kaartverkoop

Via de eigen website van de Caminito del Rey kun je een toegangsbewijs verkrijgen, tot voorjaar 2016 zijn deze (weliswaar beperkt) maar nog gratis. Daarna moet je betalen. Er worden per dag 400 bezoekers toegelaten op het nieuwe wandelpad, zorg dat je op tijd bent want op is op. En zorg voor goede. stevige wandelschoenen! Ter plekke worden (verplicht) veiligheidshelmen verstrekt.

Alternatieve wandelroutes rond El Camino del Rey

Ben je niet zo´n waaghals en voel je lievere vaste grond onder je voeten? Rondom El Chorro zijn volop minder gevaarlijke wandelroutes, een aantal daarvan vind je hier.

 

STUUR DOOR

Naam

E-mailadres